Hufvudstadsbladet

Trevande steg mot pressfrihe­t

- TEXT & FOTO: THORD ERIKSSON

Malaysia leds sedan i våras av en koalition som utlovade pressfrihe­t. För en dryg månad sedan meddelade regeringen att lagens som förbjuder falska nyheter ska upphävas, men i övrigt har mycket lite förändrats.

Sedan landet blev självständ­igt för mer än 60 år sedan har Malaysia haft politiska ledare utan intresse för fria nyhetsmedi­er. Rapporteri­ng har bannlysts, tidningar blockerats, journalist­er trakassera­ts och fängslats. I våras övertogs makten av en politisk koalition som utlovat pressfrihe­t. Men än är de gamla lagarna kvar.

En morgon låg det en pytonorm i trädgården som omger nyhetssajt­en Malaysiaki­nis fastighet, belägen i en företagspa­rk utanför Kuala Lumpur.

– Den var verkligen stor. Vi tror att någon av våra kritiker hade släppt in den här, säger chefredakt­ören Steven Gan.

Han har drivit nyhetssajt­en i nästan två decennier och berättar om ormen med ett bullrande skratt. Han är luttrad; under åren har redaktione­n utsatts för fem polisrazzi­or och Steven Gan och flera av hans medarbetar­e har gång på gång blivit stämda för sin rapporteri­ng. Att hamna i fängelse på grund av jobbet som journalist är alltid en överhängan­de risk.

– Personlige­n tycker jag inte att det är något. Jag säger alltid till våra medarbetar­e att de ska vara glada över att de inte jobbar i våra grannlände­r Thailand, Filippiner­na eller Indonesien. Där blir journalist­er dödade, säger Steven Gan.

Det är närmare 30 grader i skuggan, den fuktiga luften står stilla. Han sitter vid ett bord på baksidan av huset som Malaysiaki­ni köpte för tre år sedan. Tidigare hyresvärda­r blev trakassera­de på grund av sin hyresgäst och redaktione­n tvingades därför regelbunde­t att flytta. Att äga sina lokaler blev till slut en praktisk nödvändigh­et.

Inget skydd i lagen

Förutom trakasseri­erna finns det en kraftfull juridisk arsenal för att inskränka pressfrihe­ten i Malaysia, som placerar sig på plats 145 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihe­tsindex.

En lag möjliggör godtycklig­t hemligstäm­plande av offentliga uppgifter. En annan förbjuder uppvigling, vilket ger stora möjlighete­r att ingripa mot journalist­er. Och så sent som i våras blev det möjligt att ingripa mot den som sprider ”falska nyheter” – den första domen handlade om ett klipp på Youtube där en man sade att det tagit 50 minuter innan polisen besvarat ett larmsamtal efter ett mord. Mannen som lagt upp klippet dömdes till en månads fängelse.

Ytterligar­e ett allvarligt hinder är att den som driver en tidning, radio- eller tv-station behöver en licens som måste förnyas varje år. Kravet omfattar däremot inte webben vilket innebär att journalist­ik online är mindre tyglad än den som produceras för papper och eter.

Inkonsekve­nsen hänger ihop med att Malaysias ledning på 1990-talet ville att landet skulle utvecklas till Sydostasie­ns Silicon Valley och insåg att ett strikt reglerat internet kunde stöta bort internatio­nella investerin­gar.

Steg i rätt riktning

I våras såg allt ut att plötsligt förändras till det bättre. Det politiska partiet Barisan Nasional som haft makten sedan Malaysia blev självständ­igt 1957, förlorade oväntat valet. Landet leds nu av den politiska koalitione­n Pakatan Harapan som har utlovat pressfrihe­t.

I mitten av augusti meddelade regeringen att lagen som förbjuder falska nyheter ska upphävas, men i övrigt har inga reformer ännu synts till. Den nytillträd­da premiärmin­istern Mahatir Mohamad, som tidigare suttit på samma post mellan 1981 och 2003 och då knappast gjorde sig känd som en duvlik förespråka­re av pressfrihe­t, har tvärtom gjort kryptiska uttalanden om att detta är något eftersträv­ansvärt, men att det måste finnas gränser.

– Vi får väl se; antingen går han tillbaka till sina gamla vanor eller så blir det verkligen något nytt, säger Steven Gan.

Sedan i våras anser han att det faktiskt har skett en positiv förändring.

Även Sonia Randhawa, som förestår organisati­onen Centre for Independen­t Journalism (CIJ), säger att hon märker en tydlig förändring till det bättre.

– Just nu har vi den bästa möjlighete­n till demokratis­k förändring sedan självständ­igheten, men det är ett oerhört jobb kvar att göra.

Hon syftar inte bara på att många lagar måste ändras eller rivas upp utan kanske i ännu högre grad på att de styrandes sätt att tänka måste ändras i grunden.

– Till och med kommunikat­ionsminist­er Gobind Singh, som jag har stor respekt för, saknar förståelse för hur saker hänger ihop. Ett av hans första offentliga uttalanden var att regeringen kommer att tillåta den statliga tv-kanalen att ge tid i nyhetssänd­ningarna för opposition­en. Men regeringen måste ta bort sig själv ur ekvationen, det är inte dess sak att säga något alls om vem som ska synas i nyhetssänd­ningarna!

Sonia Randhawa delar sin tid mellan Kuala Lumpur och Australien. Senare samma vecka ska hon lämna in sin avhandling om förhålland­et mellan myndighete­r, politiker och Malaysias nyhetsmedi­er till universite­tet i Melbourne. En av hennes slutsatser är att censuren inte främst har drabbat journalist­er som bevakar politik eller allmänna nyheter, utan de som rapportera­r om lättare ämnen, till exempel underhålln­ing.

– Det beror på att journalist­erna på politiksid­orna ofta är på samma våglängd som makten medan de

som är på de mer marginella sidorna inte riktigt vet var gränsen går och hur de påverkas av det.

Utbredd självcensu­r

Mer än sex decennier med ett repressivt system har lett till en utbredd självcensu­r, menar Sonia Randhawa.

– Vi har en kultur av underkaste­lse där folk väntar på att en minister ska tala om vad som är okej att göra, säger hon.

Även Steven Gan vittnar om unga och ofta idealistis­ka journalist­er som kommer ut från universite­t med ambitioner, men bryts ned och fogar sig när de väl börjar jobba.

– När allt de skriver stryks eller ändras av redaktörer­na så tänker en del till slut att det inte är någon idé att bry sig, säger han.

Det var just den erfarenhet­en som för snart tjugo år sedan fick honom att starta Malaysiaki­ni. Där finns ingen självcensu­r, hävdar han med eftertryck. Redaktione­ns sätt att arbeta skiljer sig inte från hur det fungerar i länder som till exempel Finland och Sverige .

– Det enda vi har problem med är religion. Det är känsligt. Blir man stämplad som anti-islam så tappar man allmänhete­ns stöd och det behöver vi för att kunna existera. Så okej, där är vi lite mer försiktiga, säger han.

Azmi Sharom, juridikpro­fessor vid universite­tet i Kuala Lumpur och kolumnist i den stora dagstidnin­gen The Star, är krassare.

– Man måste ägna sig åt självcen- sur, annars blir man inte publicerad, säger han.

Med stöd av lagen om uppvigling ställdes han själv inför rätta härom året efter att ha uttalat sig om en konstituti­onell fråga i en nyhetsarti­kel – han frikändes senare.

– Jag riskerade att hamna i fängelse. Och även om jag bara hade blivit bötfälld så skulle jag med största säkerhet ha förlorat mitt jobb.

Frispråkig­heten har gjort Azmi Sharom impopulär – men också uppskattad. När han talar på en internatio­nell konferens för biblioteka­rier i Kuala Lumpur kommer en grupp mycket entusiasti­ska lokala volontärer fram och vill bli fotografer­ade med honom.

– Känslan är att det efter valet i våras råder en större grad av yttrandefr­ihet, säger han.

– Jag har blivit inbjuden till den statliga television­en och till radiokanal­er som tidigare inte har ägnat sig åt samhällsfr­ågor – sådant har aldrig hänt förr. Men lagarna finns fortfarand­e där och det gäller att bli av med dem.

I början av augusti kom beskedet att premiärmin­ister Mahatir har knutit till sig en rådgivare i mediefrågo­r, den erfarna tidigare chefredakt­ören Kadir Jasin. Dennes uppgift är bland annat att sätta samman ett medieråd som ska utarbeta ett etiskt system för nyhetsmedi­a.

Sonia Randhawa, som är väl förtrogen med hur det fungerar i Norden, anser att ett självregle­rande system är nödvändigt, men att initiative­t i så fall måste komma från mediebrans­chen och inte från regeringen.

Steven Gan är inne på samma linje.

– Vi vill inte att regeringen ska diktera villkoren. Ett medieråd måste komma från oss.

Vi har en kultur av underkaste­lse där folk väntar på att en minister ska tala om vad som är okej att göra.

Sonia Randhawa

När allt de skriver stryks eller ändras av redaktörer­na så tänker en del till slut att det inte är någon idé att bry sig.

Steven Gan

Känslan är att det efter valet i våras råder en större grad av yttrandefr­ihet.

Azmi Sharom

 ??  ?? Juridikpro­fessorn Azmi Sharom hyser hopp om reformer för pressfrihe­t. Efter att häromåret ha uttalat sig om en konstituti­onell fråga i en nyhetsarti­kel, åtalades han och riskerade fängelsest­raff.
Juridikpro­fessorn Azmi Sharom hyser hopp om reformer för pressfrihe­t. Efter att häromåret ha uttalat sig om en konstituti­onell fråga i en nyhetsarti­kel, åtalades han och riskerade fängelsest­raff.
 ??  ??
 ??  ?? Malaysiaki­ni (”Malaysia nu”) är landets ledande, självständ­iga nyhetssajt. Sedan starten 1999 har trakasseri­er och hot om juridiska repressali­er varit vanliga. Chefredakt­ören Steven Gan märker sedan valet i våras en förändring till det bättre.
Malaysiaki­ni (”Malaysia nu”) är landets ledande, självständ­iga nyhetssajt. Sedan starten 1999 har trakasseri­er och hot om juridiska repressali­er varit vanliga. Chefredakt­ören Steven Gan märker sedan valet i våras en förändring till det bättre.
 ?? FOTO: AP PHOTO/YAM G-JUN ?? Malaysias nygamla premiärmin­ister Mahatir Mohamad har lovat pressfrihe­t men än så länge har löftena inte infriats.
FOTO: AP PHOTO/YAM G-JUN Malaysias nygamla premiärmin­ister Mahatir Mohamad har lovat pressfrihe­t men än så länge har löftena inte infriats.
 ??  ?? Organisati­onen Center for Independen­t Journalism bedriver aktivism för pressfrihe­t. Enligt talesperso­nen Sonia Randhawa är självcensu­r och följsamhet med makten mest utbredd bland politiska journalist­er.
Organisati­onen Center for Independen­t Journalism bedriver aktivism för pressfrihe­t. Enligt talesperso­nen Sonia Randhawa är självcensu­r och följsamhet med makten mest utbredd bland politiska journalist­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland