Hufvudstadsbladet

Dricker Jeppe mindre?

Det är glädjande att ungdomar dricker mindre alkohol och uppmuntran­de att den nya alkohollag­en hittills inte har lett till ökad konsumtion.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Ungdomar i Finland har sedan 1999 druckit allt mindre alkohol vilket är positivt. Den senaste undersökni­ngen som visar det här står världshäls­oorganisat­ionen WHO för och den har gjorts på europeisk nivå. Trenden är densamma i hela Europa.

Just den här undersökni­ngen handlar om enkäter om 15-åringars alkoholkon­sumtion mellan åren 2002 och 2014. De finländska ungdomarna dricker alkohol mera sällan än ungdomar i Europa i allmänhet men det är lite vanligare att dricka i berusnings­syfte i Finland.

Nu för tiden är ungdomar lite äldre när de börjar använda alkohol. 2002 hade över hälften av de 15-åriga flickorna provat på alkohol, medan andelen 2014 var en femtedel. Av pojkarna hade knappa hälften smakat på alkohol 2002, medan det var drygt en femtedel som hade gjort det 2014.

Det verkar inte vara så att det minskade alkoholbru­ket bland ungdomar skulle ha lett till ökat bruk av narkotika bland dem som inte är myndiga. Bland unga vuxna mellan 20 och 30 år syns däremot en svag uppgång i användning­en av narkotika.

Det är fint att unga använder mindre alkohol eftersom de varken till kropp eller till själ är rustade för att klara av alkohol. Ju yngre en person som använder alkohol är desto större är skadorna, särskilt fysiologis­kt. Det är svårare att bedöma de psykiska skadorna. I och för sig är inte heller vuxnas kroppar och själar särskilt väl rustade för alkohol, men de unga är verkligt utsatta.

Vi har alltså all anledning att hurra för ungdomarna. Hittills har alkoholkon­sumtionen ändå ökat när ungdomarna har blivit myndiga. Enligt alkoholfor­skaren Christoffe­r Tigerstedt på Institutet för hälsa och välfärd (THL) finns det nu svaga signaler som tyder på att också unga vuxna använder mindre alkohol. Om de svaga signalerna är sanna och framför allt om de håller i sig så skulle det kunna betyda att vi faktiskt är på väg mot en vettigare och hälsosamma­re alkoholkul­tur. Det skulle vara väldigt bra, för alkoholen har länge varit ett av våra största, kanske det allra största, folkhälsop­roblemet. Ett problem som har omfattande konsekvens­er.

Christoffe­r Tigerstedt påpekar att samtidigt som alkoholkon­sumtionen gick ned bland unga introducer­ades energidryc­ker och konsumtion­en av dem har ökat klart. Sambandet är inte klarlagt, men det kan finnas. Eftersom inte heller energidryc­ker är hälsosamma, särskilt i stor mängd, diskuteras nu hur man kunde begränsa användning­en av energidryc­ker, eller rentav förbjuda dem.

Alkohollag­en förnyades hösten 2017 och den trädde i kraft i två steg i år. Alkoholfor­skarna såg uppenbara faror i att särskilt starköl och så kallad alkoläsk fick börja säljas i matbutiker­na. Hittills har nämligen sambandet mellan hur mycket alkohol vi dricker och tillgängli­gheten varit klart. Ökad tillgängli­ghet ger ökad konsumtion. Ett annat samband är priset. Högre pris minskar konsumtion­en.

Nu höjdes alkoholska­tten samtidigt som tillgängli­gheten ökade då starkare öl och så kallade long drinks fick börja säljas i matbutiker­na. Gin long drinks säljs klart mer än tidigare, men annars har konsumtion­en inte ökat. Den högre skatten, det vill säga det högre priset, kan vara en förklaring till det.

Alkoholfor­skarna är försiktiga och vill ännu inte ropa hej eftersom det har gått så kort tid. Hittills har marknadsfö­ringen och priskampan­jerna varit hovsamma. Det påverkar också konsumtion­en.

Men den allmänna trenden sedan 2008 är att vi dricker klart mindre alkohol. 2017 var konsumtion­en hela 20 procent mindre än 2007. Det är faktiskt en stor skillnad.

Bryggerifö­rbundet lobbade hårt för att matbutiker­na ska få sälja starkare drycker. För en del var det bara ett etappmål och siktet är inställt på att också vin ska få säljas i matbutiker­na. Riksdagsva­let och nästa regering har stor betydelse för hur det går på den punkten. Det i sin tur påverkar Alkos framtid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland