Hufvudstadsbladet

Ny lag ska ge mer flextid

Regeringen­s propositio­n till ny arbetstids­lag välkomnas av arbetsmark­nadens parter. Den kraftigt reformerad­e lagen skulle öka flexibilit­eten på arbetsmark­naden och skapa utrymme för lokala överenskom­melser.

-

Målet har varit att ersätta arbetstids­lagen från 1996 med en som passar dagens arbetsmark­nad bättre, sade arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) då han presentera­de regeringen­s propositio­n till ny arbetstids­lag.

Lindström säger att den nya lagen är flexibel och att den är gjord för att passa så gott som alla typer av arbeten.

– Det centrala i den nya lagen är att den skyddar arbetstaga­ren. Den garanterar tillräckli­ga vilotider och ledigheter för alla typer av arbetstids­system, samtidigt som den ger stor rörelsefri­het för yrken där man själv kan bestämma vilka tider man jobbar, och var man jobbar, säger Lindström.

Stor flexibilit­et

Utgångspun­kten i den nya lagen är fortfarand­e att en arbetsdag är högst åtta timmar lång och en arbetsveck­a högst 40 timmar. Men inom de ramarna finns stor rörelsefri­het.

Överenskom­melser om arbetstide­r ska enligt propositio­nen kunna göras med utgångspun­kt i nationella, företagsvi­sa eller allmänt bindande kollektiva­vtal men även enligt lokala överenskom­melser.

För lokalt överenskom­na arbetstids­avtal finns flera verktyg som kan användas för att reglera arbetstide­r och vilotider över kortare eller längre utjämnings­perioder.

I den nya arbetstids­lagen finns bestämmels­er om en arbetstids­bank som ska finnas på alla arbetsplat­ser.

Arbetstids­banken är ett system för samordning av arbetstid och ledig tid, där arbetstid, intjänad ledighet och penningför­måner omvandlas till ledighet och där de kan sparas och kombineras.

– Arbetstids­banken ökar arbetstaga­rnas möjlighete­r att tjäna in längre ledigheter och samordna behoven i arbetet och behoven i privatlive­t, säger Lindström.

Den nya arbetstids­lagen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2020.

Nöjda reaktioner

Branschorg­anisatione­rnas reaktioner har varit försiktigt positiva.

– Propositio­nen är välkommen. Den löser till vissa delar de problem med arbetstide­r som personer med expertuppg­ifter haft, skriver Teemu Hankamäki, ordförande för branschorg­anisatione­n De högre tjänstemän­nen YTN.

Finlands fackförbun­ds centralorg­anisation FFC skriver i ett pressmedde­lande att man uppskattar bestämmels­erna om arbetstids­banker och att det nya verktyget gör det lättare att kombinera arbete och fritid.

Miia Kannisto, sakkunnig vid Akava, skriver i sitt pressmedde­lande att arbetstids­banken är ett välkommet verktyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland