Hufvudstadsbladet

Varmare klimat ger högre växter i Arktis

Arktis växer på höjden. Den tidigare karga naturen med lågvuxna gräs, örter och buskar har fått sällskap av mer högresta växtarter som sprider sig och tar över i området. Och det är det varmare klimatet som är huvudorsak­en, enligt en ny internatio­nell stu

- TT

Studien, där forskare vid Umeå, Göteborgs och Lunds universite­t samt Sveriges Lantbruksu­niversitet deltagit, visar att vegetation­en i Arktis blir högre. Det handlar både om att växter som fanns i området för 30 år sedan har blivit högre, men också att nya, högre växtarter har spridit sig från varmare platser i landskapet.

”Det unika med den här studien är att vi kan visa att ökningen av vegetation­ens höjd inte är något som sker på några enstaka platser, utan något som sker unisont i stora delar av Arktis”, säger artikelns huvudförfa­ttare Anne Bjorkman vid Senckenber­g forsknings­center för biologisk mångfald och klimat i Frankfurt.

Men forskarna tror att de kan bli ännu högre.”Denna spridning har bara börjat. Vegetation­ens höjd kan öka med 20–60 procent under det här århundrade­t om ökningen fortsätter i nuvarande takt”, påpekar Anne Bjorkman.

Temperatur­erna i Arktis har i genomsnitt ökat med mer än en grad över de tre årtionden som studien pågått, vilket är betydligt snabbare än genomsnitt­et för planeten.

Den lummigare vegetation­en på Arktis är långt ifrån positiv.

”Dessa vegetation­sförändrin­gar kan på lång sikt ha negativa effekter på den biologiska mångfalden och tundrans förmåga att lagra kol”, säger Johan Olofsson, universite­tslektor vid Institutio­nen för ekologi, miljö och geovetensk­ap vid Umeå universite­t.

Totalt ingår också data från över 100 platser runt om i Arktis från Alaska, Kanada, Island, Skandinavi­en och Sibirien. Studien har publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Nature.

 ?? FOTO: TT/
MARTINA HOLMBERG ?? Ängsull som växer på den norska ögruppen Svalbard i Arktis.
FOTO: TT/ MARTINA HOLMBERG Ängsull som växer på den norska ögruppen Svalbard i Arktis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland