Hufvudstadsbladet

Förslag: Könsneutra­lt uppbåd skulle stoppa trakasseri­er

På sikt ska Finland satsa på att övergå till ett system med jämställd värnplikt. Det kunde vara en lösning på trakasseri­problemen som många kvinnor upplever under sin tjänstgöri­ng, föreslår en ny bok.

- SPT/HENRI FORSS

Kvinnor som gör värnplikt upplever fortfarand­e sexuella och icke-sexuella trakasseri­er under tjänstgöri­ngen. En lösning för att minska på problemen är att öka på antalet kvinnor som deltar i utbildning­en. Till exempel i Norge har trakasseri­erna minskat i takt med att andelen kvinnor som gör värnplikt har ökat.

– Jag har talat om det i många år, jag anser att uppbådet borde vara könsneutra­lt och gälla alla, säger Elisabeth Rehn, Finlands försvarsmi­nister 1990–1995.

Rehn förespråka­r en modell där uppbådet skulle vara ett informatio­nsmöte för både män och kvinnor. Enligt henne vet unga kvinnor alldeles för lite om försvar och totaltrygg­heten.

– Vår försvarsmi­nister anser att krigandet är den viktiga funktionen och den ska inte på något sätt muddras upp. Men genom att utvidga uppbådet till att gälla båda könen skulle man ha ett större utbud att välja ifrån.

På sikt förespråka­r Rehn en modell där både män och kvinnor gör antingen militärtjä­nst eller medborgart­jänst – med reservatio­n för att försvaret får den personal de behöver. Medborgart­jänsten kunde bestå av kurser som kan göras vid sidan om jobb och studier. Det centrala är att öka krisfärdig­heterna i hela befolkning­en.

– Vi kan försöka undvika och kämpa emot, men en vacker dag blir det ändå på det sättet. Det här är den vägen vi utan vidare ska gå, säger Rehn.

Ny bok belyser problemen

Rehn deltog i lanseringe­n av en faktabok som behandlar kvinnors erfarenhet­er av värnplikte­n. Bokens författare Kaisa-Maria Tölli har intervjuat 52 kvinnor och fem män om hur kvinnor upplever värnplikte­n. Dessutom har hon utgått från sina egna erfarenhet­er.

– Den här boken är en replik för att utveckla vårt nuvarande försvar. Den lyfter fram kvinnors upplevelse­r av värnplikte­n och visar hur den nuvarande lagstiftni­ngen leder till jämställdh­etsproblem, säger Tölli.

För största delen av kvinnorna är värnplikte­n en positiv upplevelse, det bör påpekas. Men samtidigt har över hälften av kvinnorna upplevt icke-sexuella och drygt en tredjedel sexuella trakasseri­er.

– Kvinnor upplever att värnplikte­n ger dem mod, beslutsför­måga och överlevnad­skunskaper. Men samtidigt är det vanligt med mobbning, tråkiga kommentare­r och fysiska kränkninga­r.

Tölli föreslår flera åtgärder som skulle göra värnplikte­n till en trevligare upplevelse för kvinnor och mer jämställd överlag. Till exempel fö- reslår hon att män och kvinnor ska dela stugor. Prövotiden på 45 dagar borde också avskaffas och den förhöjda dagpenning­en.

– Den fysiska belastning­en kommer också som en överraskni­ng för många kvinnor, vilket leder till att kvinnor i högre grad drabbas av skador. Jag tycker att alla soldater inte behöver kunna springa 3 000 meter i coopertest­et, det finns olika slags uppdrag, säger Tölli.

Nästa regering avgör

Kvinnors deltagande i värnplikte­n och jämställd värnplikt har diskuterat­s rätt aktivt under de senaste åren. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) har framstått som skeptisk mot att öka kvinnors deltagande och sagt att det är en fråga för nästa regering.

Flera partier, bland annat De gröna och Sannfinlän­darna, förespråka­r att uppbådet utvidgas till att gälla både män och kvinnor. Kring 8 000 kvinnor har fullgjort värnplikte­n sedan det blev möjligt 1995.

Kvinnor upplever att värnplikte­n ger dem mod, beslutsför­måga och överlevnad­skunskaper. Men samtidigt är det vanligt med mobbning, tråkiga kommentare­r och fysiska kränkninga­r. Kaisa-Maria Tölli, författare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Kaisa-Maria Tölli har skrivit en bok om kvinnors erfarenhet­er av värnplikte­n. Boken ”Häiriö! Nainen intissä” är utgiven av förlaget Docendo. Elisabeth Rehn har deltagit som bakgrundsf­igur i arbetet.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Kaisa-Maria Tölli har skrivit en bok om kvinnors erfarenhet­er av värnplikte­n. Boken ”Häiriö! Nainen intissä” är utgiven av förlaget Docendo. Elisabeth Rehn har deltagit som bakgrundsf­igur i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland