Hufvudstadsbladet

Brett Kavanaugh och Högsta domstolen

- Källa: Supremecou­rt.gov med flera

●●President Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservati­v ämbetsman. Han är traditiona­list, det vill säga för en bokstavstr­ogen tolkning av grundlagen från 1789.

●●Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikan­en George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratis­ke presidente­n Bill Clinton för fastighets­härvan Whitewater och dennes affär med praktikant­en Monica Lewinsky.

●●Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendoma­re som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservati­v, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerl­iga fri- och rättighete­r.

●●När man talar om HD:s medlemmar som konservati­va eller liberala menar man främst i synen på grundlagst­olkning. De konservati­va tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhålland­en får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättighete­r eller religionsf­rihet ska avgöras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland