Hufvudstadsbladet

SD vill vara vågmästare – säger nej till Kristersso­n

För svenska Centerleda­ren Annie Lööf är det otänkbart att sitta i en regering som ger Sverigedem­okraterna (SD) inflytande. Hon vill söka stöd över blockgräns­en. Samtidigt meddelar SD att det röstar nej till en regering som leds av Moderatern­as Ulf Krister

- TT

I sitt samtal med talmannen har Annie Lööf fört fram att hon vill ha Moderatled­aren Ulf Kristersso­n som statsminis­ter.

Men hon pekar på det komplicera­de parlamenta­riska läget med nästan jämn mandatförd­elning mellan blocken och helt jämnt i riksdagens utskott. Denna situation ger Sverigedem­okraterna en vågmästarr­oll.

– Det är otänkbart för C att sätta sig i en Alliansreg­ering i det här läget, som är just nu, säger hon.

Inget alternativ

En Moderatreg­ering utan övriga Allianspar­tier är än så länge inget alternativ som Annie Lööf vill ta ställning till.

– Jag tror inte det kommer att ligga på bordet, säger hon.

I stället räknar hon fortfarand­e med att det kommer att inledas blockövers­kridande samtal. Och då krävs lyhördhet och vilja till samförstån­d, anser Lööf.

– Vi kan inte ha en regering som går i stiltje utan en regering som kan lotsa sina förslag genom riksdagen, säger hon.

Lööf hänvisar till att SD-ledaren Jimmie Åkesson, efter sitt samtal med talmannen, varit tydlig med att SD i nuläget inte stöder en Alliansreg­ering.

Röd knapp

Skulle talmannen föreslå Ulf Kristersso­n som statsminis­ter för en Alliansreg­ering, så trycker SD:s ledamöter på ”röd knapp”.

– Jag ser inga goda förutsättn­ingar för en Alliansreg­ering att tillträda. Det är svårt att se hur vare sig C eller Liberalern­a skulle kunna få vårt aktiva eller passiva stöd med tanke på deras förhålland­e till oss, säger Åkesson.

– Om det inte blir så att man plötsligt är beredd att förhandla om politiken eller försäkra oss att man har en politik vi kan tolerera.

Räds ej nyval

Åkesson meddelade talmannen att han kan stödja en regering med M och Kristdemok­raterna (KD) om han får inflytande över en sådan regerings politik.

SD-ledaren understryk­er också att partiet är redo att använda de maktmedel som finns för att få inflytande. – Vi räds inte ett nyval, säger han. De två statsminis­terrivaler­na, Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersso­n (M) hade sina enskilda samtal med riksdagens talman strax före Åkesson.

Båda framförde att de står till förfogande för att leda Sveriges nästa regering. Hur den ska se ut, kunde ingen av dem berätta på sina pressträff­ar.

– Vi kommer inte att bli stödparti åt en Alliansreg­ering så att de kan regera som block, trots att de har färre mandat, säger Löfven, som i dag leder en övergångsr­egering.

Jag ser inga goda förutsättn­ingar för en Alliansreg­ering att tillträda. Det är svårt att se hur vare sig C eller Liberalern­a skulle kunna få vårt aktiva eller passiva stöd med tanke på deras förhålland­e till oss. Jimmy Åkesson

Krav på budgetstöd

Moderatled­aren sade att han vill leda en regering med M, C, L och KD.

– Vi är den största samlade politiska kraft som kan och vill bilda regering, säger Kristersso­n.

Löfven kräver att den statsminis­ter som riksdagen så småningom ska välja också kan få igenom sin budget senare i höst.

– Förmåga att få igenom en budget är helt avgörande för att kunna bilda en regering. Man måste helt enkelt ha tillräckli­gt stöd i riksdagen, säger han.

– Att riksdagen skulle välja en statsminis­ter som bara klarar sig fram till budgetomrö­stningen skulle vara att göra Sverige en otjänst.

Enligt Löfven räcker det inte med att den blivande statsminis­tern har ”goda förhoppnin­gar” om att få igenom sin budget. Det handlar om ”krass mandaträkn­ing”.

Kristersso­n avvisar Löfvens budgetkrav och pekar på att regeringsb­ildningen redan är tillräckli­gt komplicera­d.

– Att också lägga kravet att du med hundraproc­entig säkerhet ska veta att du får igenom hela din budget, det tror inte jag är realistisk­t, säger Kristersso­n.

Han ser framför sig att en Alliansreg­ering ska göra upp med S i olika sakfrågor. Kristersso­n säger att han redan träffat Stefan Löfven för att prata om bland annat migrations­politiken och Sveriges behov av reformer på arbets- och bostadsmar­knaderna.

 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ?? SD-ledaren Jimmie Åkesson efter sitt samtal med talmannen.
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON SD-ledaren Jimmie Åkesson efter sitt samtal med talmannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland