Hufvudstadsbladet

Flera gripna för mord på journalist

Polisen har gripit flera personer för mordet på den grävande journalist­en Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova, rapportera­r medier i Slovakien. Familjens advokat bekräftar uppgiftern­a.

- TT-REUTERS

På polisens Facebook-sida heter det att man gripit personer misstänkta för ett våldsbrott, och att husrannsak­ningar har gjorts. Polisen nämner dock inte vad det gäller, och vill inte heller ge kommentare­r.

Kuciaks advokat bekräftar att gripandena har kopplingar med morden. Advokaten tillägger att han har informerat­s av åklagarna, och att han är övertygad om att de gripna kommer att häktas.

I landets södra delar

”Tidigt i morse grep polisen misstänkta i det överlagda mordet på Ján Kuciak och Martina Kusnirova”, skriver advokaten Daniel Lipsic på Facebook.

Enligt obekräftad­e uppgifter i lokala medier rör det sig om åtta personer som har gripits. Räderna har gjorts i landets södra delar, rapportera­r SME och Aktuality.sk där Kuciak arbetat.

Kuciak, som rapportera­t om politisk korruption i landet, hittades skjuten till döds tillsamman­s med sin fästmö i parets hem utanför Bratislava i februari.

Sju personer som funnits med i Kuciaks granskning greps en kort tid efter morden, men släpptes i brist på bevis.

Grävande journalist­ik

Morden chockade landet och tiotusenta­ls personer har demonstrer­at med krav på att myndighete­r vidtar åtgärder mot den utbredda korruption­en. Enligt polisen mördades Kuciak med största sannolikhe­t på grund av sin grävande journalist­ik, som resulterad­e i en artikel som beskrev kopplingar mellan italiensk maffia och högt uppsatta slovakiska politiker.

Pressen gjorde att premiärmin­ister Robert Fico, inrikesmin­ister Robert Kalinak och polischef Tibor Gaspar avgick.

 ?? ARKIVBILD: TT-AP/DARKO VOJINOVIC ?? Människor firar premiärmin­ister Robert Ficos avgång som utlöstes av journalist­mordet i Slovakien.
ARKIVBILD: TT-AP/DARKO VOJINOVIC Människor firar premiärmin­ister Robert Ficos avgång som utlöstes av journalist­mordet i Slovakien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland