Hufvudstadsbladet

Utan vilja till samförstån­d och samarbete förbättras inte samhället

- CARL G WECKSTRöM Ingå

SFP Bengt Sundvik lyfter fram den grundlägga­nde frågan om Gud (HBL 23.9) ”... efter att han [Soini] som utrikesmin­ister uttalat sig i frågor som går emot Finlands värden. Frågan är vilka värden Sundvik utgår ifrån. I fortsättni­ngen av artikeln lyfter han fram den kris demokratin i Finland just nu är inne i därför att partierna i praktiska frågor lämnar sin värdegrund och ofta sina vallöften. Inför val talas det varmt om landets bästa och vad politikern­a tänker göra för att förbättra situatione­n i landet. När vardagen sätter in är SFP inte det enda som i förtroende­omröstning­en vänder en ministers värderinga­r mot honom själv i akt och mening att återta partipolit­isk makt.

När tidigare FFCledaren, nu SDP:s partiledar­e, hotar med massiva strejker just när landets ekonomi är på uppåtgåend­e gör han det utifrån sina vänstervär­deringar. Sverige vaknade upp efter valet till verklighet­en att de gamla partierna målat in sig i var sitt hörn genom att inte vilja samarbeta med Sverigedem­okraterna. I Europa har flera så kallade populistpa­rtier haft framgång därför att väljarna tröttnat på den egoistiska maktpoliti­k som de gamla partierna driver med hänvisning till ekonomin. En grön riksdagsle­damot utnyttjade maximalt sina ekonomiska förmåner genom att skriva sig på annan ort.

Allt mänskligt handlande är uttryck av värderinga­r. När SFP grundades hade de som arbetade för att svenskan inte skulle förtryckas sina judisktkri­stna värderinga­r som drivkraft. I dag har många människor rationalis­erat bort Gud ur sitt tänkande och kvar blir människan. För en människa utan Gud, utan Skapare, blir värdegrund­en det egna jaget. Att SFP och till exempel de i Sundviks text nämnda partierna i praktiken visat att deras värdegrund är det egna partiets bästa.

Det som förenar alla levande människor på detta klot i rymden är att vi är skapade till Skaparens avbilder. Skapade med förmåga att tänka och känna samt att intresse ra oss för världen omkring oss. Till det att vi är Skaparens avbilder hör också att vi fått ett samvete, förmågan att gemensamt kunna veta och utifrån den gemensamma kunskapen kunna samarbeta.

En av de nu avgående vänsterpol­itikerna nämnde bristen på vilja till samförstån­dsom orsak till att han lämnar politiken. Den bristen gör allt samarbete omöjligt. Utan samarbete ingen förbättrin­g av samhället och invånarnas levnadsvil­lkor. Krigstiden­s ”man lämnar inte en kamrat” har i dagens läge, där allt värderas i pengar, blivit till ”man lämnar ingenting åt en kamrat”.

SFP är troligen det enda partiet som, efter kriget, suttit med regeringsa­nsvar 37 år i följd. Antagligen ett världsreko­rd i de västerländ­ska demokratie­rna. Det är ett starkt bevis för att partiet har haft många politiker med förmåga att höja levnadssta­ndarden i vårt land genom att förverklig­a sina grundares kristna värderinga­r.

I dag ser det ut som om SFP inte har övergivit de andliga värdena genom att som opposition­sparti hoppa med i grönvänste­rns båt och se bort ifrån sin validitet, sin meningsful­lhet genom att nu förverklig­a mänskliga värderinga­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland