Hufvudstadsbladet

Brister förståndet i trafiken?

-

TRAFIK I HBL (24.9) fick vi läsa en saklig artikel om hur otålighete­n i trafiken ökar, att en hastighets­begränsnin­g tycks uppfattas som minimihast­ighet. Så också på Volsvägen från Kyrkslätt och vidare på Solviksväg­en mot Evitskog där hastighete­rna är begränsade till mellan 50 och 60 km/h. Vägen är krokig och i bägge riktningar­na så smal att det är så gott som omöjligt att med hänsyn passera till exempel ofta förekomman­de cyklister utan att överskrida de dubbla gula linjerna som går nästan längs vägens hela sträckning. Begränsnin­garna är verkligen helt motiverade.

När man med tillåten hastighet kör ut från Kyrkslätt brukar det ändå dröja endast några minuter innan man har en svans av 3–5 bilar bakom sig; de främsta snusar en tätt i baken för att sedan susa förbi. Trycket brukar lätta vid golfbanan.

Samma dag som HBL:s trafikarti­kel publicerad­es blev

det ingen svans utan endast en stor buss från Pohjolan Liikenne som hängde på redan från Kyrkslätt och ställvis pressade på med att blinka med ljusen. Det kändes minst sagt kusligt att se bussen nästan fast i bakrutan – tänk om man måste tvärbromsa (för barn, hjort eller älg)!

Strax efter golfbanan körde bussen förbi och vidare mot Juusjärvi med en hastighet som jag inte på långt när kunde följa med mina 50 km/h. Man kunde tycka att åtminstone en yrkeschauf­för antingen i buss eller i lastbil visste sitt ansvar – och hade förstånd! Arbetsgiva­rens eventuella tidtabell kan inte vara giltig som ursäkt. PERTTI RöNNBERG ingenjör, pensionär, Kyrkslätt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland