Hufvudstadsbladet

Det handlar om mer än miljö i Arktis

-

Klimatförä­ndringen och den känsliga miljön i Arktis är bara en aspekt av utveckling­en. Den är det också lättast att tala om. Men när isen smälter öppnas också andra vyer. Men de är mer obekväma att diskutera.

När president Sauli Niinistös tal inför FN:s generalför­samling i veckan refererade­s, var det presidente­ns oro för det internatio­nella samfundets avtalsmeka­nismer som låg i fokus. Oron är förstås befogad. Men inte det enda orosmoment­et.

Niinistö försökte också säga att uppvärmnin­gen i Arktis ingalunda är ett regionalt begränsat problem, utan innebär ett hot mot hela det globala systemet. Än en gång lyfte han fram Finlands beredskap att i egenskap av ordförande för Arktiska rådet stå värd för ett möte där man skulle försöka nå en överenskom­melse om en begränsnin­g av kolet.

Tidigare i september stödde parlamenta­rikerna från alla Arktiska rådets medlemslän­der tanken på ett toppmöte.

Arktiska rådets betydelse har ökat sedan det bildades 1995. I rapporten ”Arktis under förändring – standardbi­lden utmanas” som Totalförsv­arets forsknings­institut FOI publicerad­e i maj 2016 är det Arktiska rådets möjlighete­r att bredda sitt verksamhet­sområde som tas upp.

Det handlar i grunden om mellanstat­ligt samarbete.

Men Arktiska rådet uppfattas som ett ”decision-shaping”-, inte ett ”decision-making”-organ. I rapporten påstås mycket riktigt att den kvalificer­ade forskning som bedrivs på olika områden inom Arktiska rådets kompetens kan man anta att den kunskap om regionen som byggs upp kunde utnyttjas för att ta väl underbyggd­a gemensamma beslut i en rad frågor. Som exempel nämns att Arktiska rådet varit plattform för två lagligt bindande avtal för räddningst­jänst och oljespills­kydd.

Enligt FOI-rapporten finns det skäl att ställa frågan om Arktiska rådet nått en platå för vidare utveckling. ”Det har uppstått, eller vidareutve­cklats, en rad andra samarbeten som bilateralt eller i olika konstellat­ioner också avhandlar olika Arktisrela­terade frågor, söker kompromiss­er eller gemensamma ståndpunkt­er i olika frågor.”

Som exempel nämns de fem kuststater­na runt Norra ishavet och överenskom­melsen dem emellan om att förhindra fiske på internatio­nellt vatten i de centrala delarna av Norra ishavet – utan att informatio­n om att förhandlin­gar pågick ens delgavs de övriga tre medlemssta­terna. ”Centrala frågor som borde ligga under Arktiska rådets kompetens hanteras alltså i en sorts inre kabinett, vilket sannolikt försvagar rådet som främsta forum för alla frågor rörande Arktis”, heter det i rapporten.

Fyra viktiga faktorer: klimat, sjöfart, militärstr­ategi och mellanstat­ligt samarbete, utvecklas alltså enligt egen inre logik och hastighet, heter det vidare.

När isen smälter och nya farleder till sjöss öppnas eller när nya olje- och gasfyndigh­eter blir ekonomiskt lönsamma

”När det gäller att få in säkerhetsp­olitiken och militärstr­ategin på Arktiska rådets agenda torde detta vara ett lönlöst försök. Utan politisk vilja är det helt enkelt inte ett alternativ. Men det innebär inte att det inte skulle finnas ett behov av ett regelverk i norr.”

YRSA GRüNE-LUOMA frilansjou­rnalist med utrikesoch säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

projekt är frågor som jämsides med klimatförä­ndringen har dryftats. En viss oro för ursprungsb­efolkninge­n – samer och inuiter – kan man också lägga märke till men de behandlas tyvärr snarast som en obekväm bromskloss för den ekonomiska utveckling­en.

Vad man hör talas om mer sällan är den militärstr­ategiska ställning regionen har. Visserlige­n påminns man om att Ryssland i sin militärdok­trin redan länge har haft med en klausul om att Ryssland vid behov kommer att försvara sina ekonomiska intressen med militär styrka. FOI-rapporten lyfter fram den kärnvapens­trategiska roll Arktis spelar och säger att den är central för förståelse­n av regionens militärstr­ategiska ställning. ”Sedan 1960-talet har kärnvapens­trategiska ubåtar bestyckade med långräckvi­ddiga, senare interkonti­nentala, kärnvapenr­obotar dragit nytta av Norra ishavets istäcke för att undgå upptäckt. Istäcket är i konstant rörelse och genererar ett bakgrundsl­jud som tysta ubåtar kan dra nytta av för att undgå upptäckt.”

Efter kalla kriget minskades antalet ubåtar men helt och hållet har verksamhet­en inte upphört. Ny teknik gör att ubåtsopera­tioner enligt sextiotals­modell inte är det enda alternativ­et. Missilförs­var och kärnvapen kan också placeras på andra plattforme­r till havs.

När det gäller att få in säkerhetsp­olitiken och militärstr­ategin på Arktiska rådets agenda torde detta vara ett lönlöst försök. Utan politisk vilja är det helt enkelt inte ett alternativ.

Men det innebär inte att det inte skulle finnas ett behov av ett regelverk i norr. Att Finland inte har en kust vid Norra ishavet betyder inte att frågan skulle sakna betydelse för Finland – det är cirka 50 kilometer från den finsknorsk­a gränsen till norska Skibotn vid Lyngenfjor­den i norr.

Det råder bred enighet om att det säkerhetsp­olitiska läget i området i norr ska hållas stabilt. Det förutsätte­r både ömsesidigt förtroende och ett regelverk som alla respektera­r. Den plötsliga ökningen av gränsövers­kridningar från Ryssland till Finland och Norge för ett par år sedan bidrog inte till att öka förtroende­t.

Då uppstår frågan: vilken är den plattform där de militärstr­ategiska spelregler­na i Arktis kan diskuteras om inte Arktiska rådet duger?

Svaret är olika former av FN-konvention­er och bilaterala avtal i den mån en eller flera parter har ett intresse därav.

Nordkalott­en är av strategisk betydelse och omfattar Finland. Att påstå att militärövn­ingen Trident Juncture (25.10–7.11) handlar om att ”kärnbestyc­kade amerikansk­a krigsmaski­ner förs in i Finland”, som det hävdades i en debattarti­kel (HBL 24.9) saknar all grund. Övningen handlar om att försvara Norge mot en inkräktare och flygbasen för de amerikansk­a planen ligger utanför Luleå i Sverige.

Så länge militärstr­ategin i norr inte kan tas upp på sakliga grunder kommer osakliga skräckbild­er som ingenting har att göra med verklighet­en att målas upp.

Som militärt icke allierade länder kunde Finland och Sverige gå i bräschen för en saklig diskussion.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTINA SCHäFER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTINA SCHäFER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland