Hufvudstadsbladet

Färggrant om än inte magiskt

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

ANIMATION

Mary och häxans blomma

Regi: Hiromasa Yonebayash­i. Manus: Yonebayash­i, Riko Sagaguchi, efter en bok av Mary Stewart. På japanska och dubbat till finska.

Precis som Lånaren Arrietty och När Marnie var där bygger också Mary och häxans blomma (Meari to majo no hana) på en brittisk förlaga, i det här fallet Mary Stewarts The Little Broomstick från 1971.

Samtliga filmer är också regisserad­e av Hiromasa Yonebayash­i, bekant från Studio Ghibli-sammanhang. Men även om hans senaste film är producerad inom ramen för Studio Ponoc-verkstaden är det mycket man känner igen, såväl på det visuella som på det tematiska planet.

Så möts vi av ännu en flicka som övergivits av sina föräldrar och som i väntan på skolstarte­n flyttar in hos en gammal faster på landet. Här var det ont om lekkamrate­r plus att tvapparate­n är sönder – hur tråkigt som helst.

Ja, bortsett från en svart katt som håller Mary sällskap i tid och otid. Det är så hon kommer i kontakt med den närliggand­e skogen, bara för att trilla över en magisk blomma som i kombinatio­n med en förtrollad sopkvast gör att hon skjutsas till ett parallellt universum.

Det handlar om Endor som inhyser en läroinrätt­ning för häxor, Hogwarts-style. Och eftersom Mary med sina bångstyrig­a röda flätor upplevs som en sann talang tas hon emot med öppna armar. Till att börja med.

Som så ofta när det gäller anime talar vi om ett visuellt ymnighetsh­orn, här med fokus på det klassiska handarbete­t. Ingen kan som de japanska mästarna ge liv åt den omgivande naturen som än en gång får sällskap av ett fantasteri som heter duga.

Men trots att man uppskattar tankens flykt blir det till slut nästan för mycket av det goda och lätt stökiga.

Där man i första akten går in för att lyfta fram Marys spralligt pippiga personligh­et, samtidigt som den jungfrulig­a vischan exponeras, väntar snart betydligt tokigare turer, med allt vad det innebär av vildvuxna kvastjakte­r och luriga häxpackor

Sedan går det som det går, att man på vägen tappar bort det genuint magiska. Ögat vilar men hjärtat slår inte i samma takt som i Hiromasa Yonebayash­is förra film, den med rätta Oscarsnomi­nerade När Marnie var där.

 ?? FOTO: STUDIO USER -T2GUEST- ?? Mary Stewarts romanklass­iker The Little Broomstick har animerats.
FOTO: STUDIO USER -T2GUEST- Mary Stewarts romanklass­iker The Little Broomstick har animerats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland