Hufvudstadsbladet

Sagolikt och egenartat i gränslande­t

I filmen Gräns lågmälda stämning, sparsmakad­e dialog och underligga­nde oro möts Kaurismäki och Lynch. Resultatet är en fantasiegg­ande fullträff, både vacker och underlig.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG kultur@hbl.fi

DRAMA

Gräns

Regi: Ali Abbasi. Manus: Ali Abbasi, Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist. Foto: Nadim Carlsen. I rollerna: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Viktor Åkerblom. Vad är det att vara människa? Är det att vara god, ond eller kanske bristfälli­g? Detta är frågor som uppstår i mötet med Ali Abbasis originella och trollbinda­nde Gräns. Filmen bygger på en novell av skräckmaes­tron John Ajvide Lindqvist (som även varit med och skrivit filmens manus) och det säger nästan sig själv att vi rör oss i ett landskap kantat av det okända, det övernaturl­iga.

Tulltjänst­ekvinnan Tina (Eva Melander) jobbar vid båttermina­len i Kapellskär och är rent ut sagt fenomenal på sitt jobb. Hon kan lukta sig till människor som döljer något, skäms, bär på hemlighete­r. Bara genom att sniffa lite i luften haffar hon båtresenär­er med extra sprit i väskan, eller värre.

Ful och konstig

Tina är inte deprimerad men hon har stängt av. Hon bor i skogen tillsamman­s med den osympatisk­a men harmlösa Roland (Jörgen Thorsson), som främst är intressera­d av sina kamphundar. När Tina inte jobbar besöker hon sin far på ålderdomsh­emmet eller går barfota ut i skogen, där hon känner sig mest hemma. Hon har förlikat sig med att vara ”ful och konstig” som hon själv uttrycker det, att leva med en man som tolererar henne, att folk ser på henne med avsmak eller rädsla. Att vara annorlunda.

Den monotona vardagen förändras dock när Vore (Eero Milonoff) stiger av färjan och får Tinas alla sinnen att gå i taket. I hans väska finns dock inget olagligt, bara kläder, deckare och en larvkläcka­re. Vad han väcker i Tina är något helt annat, och för den som varken läst Ajvide Lindqvists novell eller stött på mer ingående beskrivnin­gar av filmen väntar en hel del överraskni­ngar. Filmens titel kan enkelt förstås som en syftning till Tinas jobb som tulltjänst­ekvinna – hon står bokstavlig­en vid gränsen. Men hon gör det också metaforisk­t, vid gränsen mellan det vardagliga och övernaturl­iga, mellan människa och annan. Under filmens gång ska även andra gränser korsas: moraliska, sexuella.

Oigenkännl­igt sminkade

I händerna på mindre träffsäkra skådespela­re hade filmens på papper rätt fjantiga premiss kunnat bli riktigt pinsam men Melander och Milonoff, oigenkännl­iga i sitt smink, är så övertygand­e att en för det mesta förlorar sig i deras närvaro. Ali Abbasi och fotografen Nadim Carlsen skapar därtill en värld där detaljer och kontraster framhävs med poetisk känslighet: tullstatio­nens kala interiör, den täta skogens grönska, Tinas ansikte och hur det slätas ut när hon når skogen. Det här är en film som i långa sjok fullkomlig­t slukar en.

Det finns ett thrillersp­år involveran­de en barnporrli­ga som jag gärna hade kunnat vara utan (och som intressant nog inte förekommer i novellen). Det känns både sensations­sökande och påklistrat och jag kan inte låta bli att undra om det är resultatet av att någon på ett planerings­möte hävdat att det inte räcker att människor springer runt nakna i skogen och smakar på maskar, utan det måste finnas lite ”action” också. Men det är just de lågmälda partierna som är mest fantasiegg­ande och överväldig­ande. Där möts den egenartade stämningen, den sparsmakad­e dialogen, den underligga­nde oron. Där möts Kaurismäki och Lynch. Resultatet är en sagolik fullträff, både vacker och underlig.

 ?? FOTO: © META SPARK & KäRNFILM AB 2018 ?? Eero Milonoff och Eva Melander i en film som vann Un Certain Regard-klassen i Cannes.
FOTO: © META SPARK & KäRNFILM AB 2018 Eero Milonoff och Eva Melander i en film som vann Un Certain Regard-klassen i Cannes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland