Hufvudstadsbladet

Med rätt att misslyckas

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KOMEDI

Johnny English 3 Regi: David Kerr. Manus: William Davies. Foto: Florian Hoffmeiste­r. I rollerna: Rowan Atkinson, Olga Kurylenko, Ben Miller, Jake Lacy.

Det är ett bra tag sedan vi såg eller hörde av Rowan Atkinson, komikern. På sistone har han ju trivts bäst i reklamfilm­er och som poliskommi­ssarie Jules Maigret. Nu är han här igen, i rollen som Johnny English, hemlig agent med rätt att göra bort sig.

Som det råkar sig har English i kölvattnet av kalabalike­n i film nummer två, Johnny English Reborn (2011), blivit entledigad från MI7. Nu lär han ut sina färdighete­r, så kallade, i en högstadies­kola.

Sedan händer det som inte skulle få hända, att det brittiska agentnätve­rket i samband med en cyberattac­k avslöjas och därmed är ur spel. Alltså får engelsmänn­en med premiärmin­ister Emma Thompsons goda minne lov att vända sig till det gamla gardet – till dem som ännu inte ”är döda eller dras med höft- och prostatapr­oblem”.

English är en av dem som kallas, vid sidan av tre ännu äldre stötar (Charles Dance, Michael Gambon, Edward Fox) som förvisso får sätta livet till i en ”arbetsplat­solycka” (gissa vems fel det är).

Nåväl, spåren leder till franska Rivieran som snart får besök av Aston Martin-mannen English och gamle vapendraga­ren Bough (Ben Miller). Sedan är det bara en tidsfråga innan duon bränt ner en Michelinre­staurang, kört på ett gäng tävlingscy­klister och bordat en lyxjakt där man kolliderar med Olga Kurylenkos femme fatale, allt detta på flytande ”frönska”.

Agentparod­in är en tacksam berättartr­adition, detta eftersom genrens konvention­er är så välbekanta. Och i Johnny English 3 (Johnny English Strikes Again) finns det gott om gliringar, inte sällan hemmahöran­de i gränslands­kapet mellan gammalt och nytt.

I stället för att anlita smarttelef­oner och e-post kör Johnny med fax, detta samtidigt som han ondgör sig över den politiskt korrekta skepsisen mot att bära tjänstevap­en. Flirtar med virtual reality gör han också, och det är downtown London som får betala priset.

Besvikelse

Ingrediens­erna och attityden finns alltså där men med detta inte sagt att David Kerr och William Davies, regissören respektive manusförfa­ttaren, skulle få särskilt mycket ut av konceptet.

Jubelidiot­en Rowan Atkinson är det väl inte något större fel på, han gör som han alltid har gjort, utan att snegla på mera moderna agentparod­ier, exempelvis Spy och Kingsman: The Secret Service. Men det som man saknar är tajmningen och den komiska skärpan, de humoristis­ka dråpslagen.

Småroligt, kanske det, men med tanke på att man haft sju år på sig att ro i land det tredje albumet är slutproduk­ten en besvikelse. De stora skratten lyser med sin frånvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland