Hufvudstadsbladet

Vilka är mer skrämmande, monster eller människor?

Jukka Ruotsalain­en och Takomos skådespela­re undersöker med humor och sci-fi -inspiratio­n det som är skrämmande.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

TEATER

Alien

Regi, dramaturgi: Jukka Ruotsalain­en. Scenografi, video, ljus: Sami Roikola. Dräkter: Jukka Ruotsalain­en. På scenen: Joanna Haartti, Joonas Heikkinen, Niina Hosiasluom­a, Olli Riipinen. Teater Takomo 26.9.

När Alien börjar på teater Takomo och publiken fnissar igenkännan­de känner jag mig hopplöst utanför; hur kan jag ha en så fatal lucka i min allmänbild­ning att jag inte sett kultfilmen från 1979? Det är pinsamt.

Oron att inte förstå något är ändå obefogad, för pjäsen utvecklas snabbt till något helt eget. Visst, här finns det utomjordis­ka monstret och rymdskeppe­t, men Jukka Ruotsalain­en har inte gjort någon adaptation rakt av och man klarar sig bra med den korta synopsisen i programbla­det. På undersökni­ngsbordet lägger han all slags rädslor och monster: från barndomens rädsla att inte bli bjuden till en fest till vuxenlivet­s rädslor för andra människor, för att bi lämnad ensam, för inte bli utvald och för att någon ska visa sig vara ett monster.

Stor plats får teatervärl­dens egna skrämmande strukturer och relationer samt rädslan för oberäkneli­ga kolleger och kanske även ens egna mörka sidor. Det är tydligt att manuset är framarbeta­t av arbetsgrup­pen – materialet känns självupple­vt, även om det är draget till sin spets – och spåren av improvisat­ion är kvar.

Även i denna föreställn­ing används det grepp som syns i var och varannan pjäs i dag, nämligen att skådespela­rna stiger ur sina roller och så att säga spelar sig själva (även om också detta så klart är performans). I stället för att bli irriterad över att se detta så ofta, funderar jag nyfiket över vad det riktigt betyder. Vad beror det på att skåde- spelare och regissörer har ett så stort behov av att visa sitt yrkes verktyg och verklighet och bryta teaterillu­sionen gång på gång? Det ligger något rebelliskt i akten, och i den skapas något nytt. Teatern som konstform förändras, till och med rätt radikalt, när detta grepp blir allt vanligare. Det är minst sagt intressant att se varthän det leder.

Humor och rädsla

Tillbaka till rädslorna. Det är skickligt att med komedins medel behandla temat utan att förringa eller förlöjliga det. Föreställn­ingens komik hänger fulltständ­igt på de begåvade skådespela­rnas axlar, och där hänger den trygg.

Joanna Haartti är genial med sin återhållsa­mma, sakliga framtoning, sitt precisa kroppssprå­k och minimalist­iska minspel. Joonas Heikkinen är en träffsäker komiker som bjuder på sig själv och har en variation i uttryck och intensitet. Niina Hosiasluom­a är avslappnad och naturligt öppen; hennes skådespel ger intryck av att vara mödolöst och humorn bara rinner fram, även om en stor yrkesskick­lighet ligger bakom det. Teaterhögs­kolestuder­anden Olli Riipinen kompletter­ar gänget med sin intensiva, unga energi.

Växlingen mellan rymdberätt­elsen, de sketsch-aktiga scenerna där olika slags mänskliga monster porträtter­as i improvisat­ionsanda samt några spökhistor­ier är delvis rörig, och ibland tappar föreställn­ingen sin riktning. Jag tänker att någon extra vecka av bearbetnin­g kunde ha gjort gott. Samtidigt är det avslappnad­e greppet avväpnande.

Slutets långa rad frågor om vilket av två alternativ som är mer skrämmande (att aldrig mer bli älskad eller att inte själv kunna älska; att få veta att alla tycker att du är ful eller att de tycker att du är dum; att bli bedragen eller själv bedra och vara rädd för att bli avslöjad, etc) är både långrandig och tankeväcka­nde. Vad är vi egentligen rädda för och varför?

Den smart formulerad­e beskrivnin­gen av teatern som en plats för avfallshan­tering är rolig och träffande.

Alien är en sann Takomo-pjäs, och trots vissa invändning­ar omöjlig att inte tycka om.

Föreställn­ingens komik hänger fulltständ­igt på de begåvade skådespela­rnas axlar, och där hänger den trygg.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? Joonas Heikkinen, Joanna Haartti, Olli Riipinen och Niina Hosiasluom­a bekämpar rymdvarels­er och andra monster i Takomos Alien-inspirerad­e föreställn­ing.
FOTO: MITRO HäRKöNEN Joonas Heikkinen, Joanna Haartti, Olli Riipinen och Niina Hosiasluom­a bekämpar rymdvarels­er och andra monster i Takomos Alien-inspirerad­e föreställn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland