Hufvudstadsbladet

Vitalt 50-årskalasan­de

- OLE NERDRUM

KONSERT

Wigwam

Jukka Gustavson, sång, klaviatur Jim Pembroke, sång, klaviatur Esa Kotilainen, klaviatur, dragspel Pekka Rechardt, gitarr, Pave Maijanen, bas, sång, Jan Noponen, trummor samt Pedro Hietanen, dragspel, Mikko Rintanen, sång, klaviatur, Jukka Tolonen, bas, Jari Kettunen, trummor. Kulturhuse­t 26.9

Gruppen satsar nu på en bombsäker the best of-repertoar som fått sig en rejäl ansiktslyf­tning. Onsdagsspe­lningen övertygade med högst lyckade snitt.

Det känns nu som om bandet tagit igen det som missades en gång i tiden då en del av kompositio­nerna var så tekniskt krävande att de inte lämpade sig för livespelni­ngar.

Situatione­n förvärrade­s då ytterligar­e av egokonflik­ter, och för att inte behöva fajtas på scen spelade man i stället gemensamma favoritlån­elåtar som förvandlad­es till långa jamsession­er.

I dagens Wigwam förenas jamglädjen med betoning på utstuderat stiliga detaljer som berikar både de poppiga och proggiga låtarna.

Soundet var överraskan­de luftigt med beaktande av ljudbilden som dominerade­s av tre keyboardup­psättninga­r.

Den nya sångsolist­fördelning­en, som innebär att Jukka Gustavson övertagit en stor bit av solistroll­en också inom det färskaste materialet som på skiva sjungits av Jim Pembroke är definitivt en bra lösning som enbart skärper de smittande låtarna.

Pave Maijanen, den eminenta Wigwam-studiokomp­anjonen, var nu också mannen på rätt plats både för sitt basspel och som sångsolist i Do Or Die.

Det är knappast fel att påstå att under den här kvällen hördes bland de häftigaste gitarrsolo­n som spelats i den finska rockhistor­ien.

Pekka Rechardts solon trängde igenom märg, ben och väggar när han aktiverade sin karakteris­tiska flanger-effekt som medför ett delaybottn­at svajande sound.

Esa Kotilainen var inte han heller sen med att skjuta ut sina kosmiska syntslingo­r och som en motvikt till dem dundrade Gustavson hammondorg­el.

Eminenta gäster är alltid att föredra då det firas stort och bland dem överraskad­e forna gitarrässe­t Jukka Tolonen i egenskap av skicklig basist i den ytterst krävande klassikern Losing Hold.

Till Pedro Hietanens ära bör räknas dragspelsp­artiet på den lyriskt gripande antikrigss­ången Grass For Blades.

De medverkand­e gästerna som tillhör Wigwam-kretsen och som vuxit upp med bandets musik, var givetvis suveränt hemmastadd­a med materialet.

Wigwam av modell 2018 har gjort en lyckad djupdyknin­g i sin skattkista och funnit i den just de låtar som bäst lämpar sig för nya arrangeman­g. Hoppas kistlocket inte slås igen för evigt efter jubileumst­urnén.

 ?? FOTO: SAMI TUUNANEN ?? ■Wigwam har gjort en lyckad djupdyknin­g i sin skattkista av låtar.
FOTO: SAMI TUUNANEN ■Wigwam har gjort en lyckad djupdyknin­g i sin skattkista av låtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland