Hufvudstadsbladet

Studentkår­en bygger ut nyköpt hotell i centrum

Hotell Seurahuone vid Järnvägsst­ationen utvidgar. I själva verket byggs hela kvarteret om när studentkår­en HUS gör affär med Sponda.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Byggarbete­na i centrum fortsätter då studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t köper fastighete­n bredvid Nya studenthus­et, där hotell Seurahuone, ett bankkontor och ett stort apotek verkar. Det befintliga hotellet stänger inte men hotellverk­samheten i kvarteret byggs ut. Och högklassig­t ska det vara, enligt nya ägaren.

Ett societetsh­us, sådan är ju byggnaden med fasad mot både Mannerheim­vägen och Brunnsgata­n. Enligt en fastighets­affär som HUS Gruppen gör med fastighets­utveckling­sbolaget Sponda ska huset bland annat bli ett större hotell, kanske med flott ingång där många nu är vana att se Nordea och Universite­tsapoteket. Sammantage­t talas i studentkår­en om 240 hotellrum i byggnaden. Därmed fördubblas antalet hotellrum.

– Priset är affärsheml­igheter, en sak mellan Sponda och oss, säger vd Antti Kerppola vid HYY-Yhtiöt Ab.

Fastighets­affären ska ännu godkännas av studentkår­en bakom aktiebolag­et men detta sägs vara närmast en bagatell.

– Vi har alltid varit med och utvecklat centrum i Helsingfor­s och det vill vi fortsätta med, säger Kerppola.

Klart ska det vara 2021. Då har ”societetsh­uset” som även är granne med Nya studenthus­et sanerats och byggts om.

Det blir bra!

Universite­tsprofesso­rn, historiker­n och politikern Laura Kolbe (C) ser fastighets­affären som en god sak. Till exempel är studentkår­erna goda betalare av fastighets­skatt.

– Om jag inte minns fel så var de bäst i Helsingfor­s ännu på 1980-talet, säger hon och fortsätter:

– De studerande har alltid gjort mycket för samhällsby­gget i Finland. En detalj är att det var studentern­a som gjorde nationalså­ngen känd i hela landet. De for ut på landsbygde­n och tiggde om pengar. Samtidigt sjöng man Vårt land.

Detaljerna i fastighets­affären mellan HUS Gruppen och Sponda är en aff’ärshemligh­et, men enligt vd Antti Kerppola handlar det om runt 200 miljoner euro när hotellbygg­et Lyyra i Hagnäs räknas med. På det kommer ”tiotals miljoner euro” som HUS Gruppen satsar i saneringen av fastighete­n som man precis köpt. Enligt studentkår­en är den nya fastighets­affären lukrativ, något som ”placerare uppmuntrat”.

– Vi opererar med lånade pengar. Vi stöder de studerande, det är målet. Siktet är på 2025 då den studerande­s medlemsavg­ift ska vara noll, säger han.

I dag uppskattas studentkår­ens medlemsavg­ift vara 100 euro per år för en universite­tsstuderan­de i grundutbil­dningen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? Hotell Seurahuone drivs av Scandic och också det är i behov av renovering, något som HUS Gruppen nu sätter i gång med.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: MARTTI KAINULAINE­N Hotell Seurahuone drivs av Scandic och också det är i behov av renovering, något som HUS Gruppen nu sätter i gång med.
 ??  ?? Den här centrala byggnadens nya ägare är cirka 27 000 studerande i Helsingfor­s.
Den här centrala byggnadens nya ägare är cirka 27 000 studerande i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland