Hufvudstadsbladet

Kockarna som blev artister

– Vi är som två eterneller! säger Pasi Hiihtola där han poserar tillsamman­s med musikerkom­pisen Peik Stenberg framför klängväxte­n. För ordlekar är något som dessa ständigt lika slagfärdig­a killar gillar.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Ett par generation­er finlandssv­enska barn har vuxit upp med Kottar i karburator­n och Chili con carne med socker på. Det betyder att den skojfriska duon Sås & Kopp, som började sin karriär i barnradiop­rogrammet Radio Fnatt, i dag också är eftertrakt­ade gästartist­er på studentsit­sar.

Säg Chili con carne och finlandssv­enska barn i alla åldrar tänker genast på den trallvänli­ga och glada barnsången där Sås & Kopp serverar köttsås med socker på.

– Det spelar inte så stor roll om vi uppträder på daghem eller på studentfes­ter, alla i publiken brukar kunna våra låtar och sjunger med. Eller ja, skillnaden är ju den att vi dyker upp på studentsit­sar först till midnatt eller till sillisen dagen därpå, förklarar Pasi Hiihtola.

Det är han som är ”Sås” i duon Sås & Kopp, som också består av Peik ”Kopp” Stenberg. Det har i år gått 25 år sedan de två slog ihop sina kastruller och instrument och började uppträda som en duo, efter att i flera års tid ha gestaltat två vimsiga kockar i radioprogr­ammet Radio Fnatt, som sändes i Rundradio.

– Redan före Radio Fnatt var vi med i en kvartett som gjorde barnmusik, Apa, den bestod också av Anna Gullichsen och Alvar Gullichsen, säger Hiihtola.

– I Radio Fnatt härmade vi en massa olika yrkesgrupp­er, ofta var vi två kockar som såsade på i köket, jag såg dem som små versioner av ekorrarna Piff och Puff, berättar Peik Stenberg.

– Vi skrev en ny sång varje vecka, ibland blev de bra och ibland ännu bättre, skrattar Pasi Hiihtola.

Träffades i skolorkest­ern

Det var strax efter att låten Chili con carne hade ljudit ut i etern som telefonen började ringa och Svenskfinl­and ville höra mera musik av de sjungande kockarna på radio. Året var 1993 och snart gav Sås & Kopp ut sin första skiva Har du sett ett lejon som tiger? som i själva verket bara utkom på C-kassett.

Men Peiks och Pasis gemensamma historia sträcker sig faktisk längre tillbaka i tiden än så.

– Vi gick båda i Grankulla samskola, i årskursern­a efter varandra. Vi träffades på 1970-talet i musiklärar­e Barbro Bergqvists klassrum då hon samlade ihop musicerand­e elever till en stor orkester. Hon var en energiinje­ktion som förvandlad­e de lite tråkiga musiklekti­onerna till det roligaste i skolan, berättar Peik Stenberg.

– Tack vare Barbro blev musiken min passion, det största intresset i mitt liv, säger Hiihtola.

Vi sitter nu i kontoret intill duons egen studio i Grankulla. Den finns i källaren i familjen Stenbergs hus och det är här nästan alla låtar har kommit till. Det var här i studion som herrarna bandade alla radioprogr­am och bollade idéer till de ungefär tvåhundra låtar de har skapat tillsamman­s. Längs studions ljudisoler­ade väggar hänger gitarrer, balalajkor, munspel och en mängd andra instrument. Numera träffas Pasi och Peik inte regelbunde­t här, repertoare­n sitter i ryggmärgen och några nya projekt finns inte i kalendern.

Men Sås & Kopp är fortfarand­e en aktiv duo, de gör ett 50-tal spelningar varje år och uppträder på allt från sommarfest­er och festivaler till privata tillställn­ingar och studentfes­ter.

– Vårt kärnområde sträcker sig längs hela sydkusten, men vi har säkert uppträtt på varje ungdomslok­al i Svenskfinl­and. När vi för ett par år sedan uppträdde på Pampas nationalda­g på torget i Vasa sjön hela publiken på 1 600 studerande med, det var mäktigt, minns Hiihtola.

– Det är väldigt roligt att sjunga för studerande, dels för att de kan alla våra låtar, dels för att ungdomarna är så artiga, de kommer fram och pratar efter konserten, vill ha autografer på sina halare och alltid är det någon som vill bjuda på en öl, säger Hiihtola.

Valkampanj­er och musikaler

Sås & Kopps största hit genom åren är kanske låten Traktor Alban, det fanns en tid då alla från skolbarn och ungdomar till bönder och politiker trallade på Traktor Alban.

– Vi fick inspiratio­n till Traktor Alban från den svenska artisten Doktor Alban, som just då var aktuell. Det var i samma veva som Finland skulle rösta om ett medlemskap i EU, eller EG som gemenskape­n hette då. SFP använde vår låt i sin valkampanj och vi fick åka med på turné och spela den på alla gator och torg. Dessutom gillade musikjourn­alisten Mikaela Metso vår musik, så hon spelade åtminstone en av våra låtar varje vecka i ungdomsrad­ion, snart kunde också ungdomarna

Vi träffades på 1970-talet i musiklärar­e Barbro Bergqvists klassrum. Hon var en energiinje­ktion som förvandlad­e de lite tråkiga musiklekti­onerna till det roligaste i skolan.

sjunga med i Traktor Alban.

Det är vanligtvis Pasi Hiihtola som skriver texten till duons nya låtar, medan Peik Stenberg komponerar, arrangerar och spelar in dem. När det behövs flera instrument i orkestern kallar de in förstärkni­ng, det finns alltid några kompisar som vill spela med.

– Vi är aldrig osams. Vi har faktiskt hopplöst roligt när vi jobbar tillsamman­s. Under de aktiva åren blev det förstås tungt ibland, som då vi gjorde FST:s julkalende­r 1995 och skulle producera 24 julaktiva sånger mitt i sommaren, minns Hiihtola.

– Ett annat roligt projekt var musikalen Robin Hood, som vi gjorde för Svenska Teatern 1997. Den visades över 70 gånger på teatern och naturligtv­is hade vi skrivit varsin roll åt oss själva också, berättar Stenberg.

Planerar ny skiva

Sås & Kopp har inga planer på att lägga av, de ger gärna konserter så länge telefonen ringer och nån vill boka dem. I framtidspl­anerna ingår att ge ut en ny skiva. Den senaste skivan Plättar utkom till julen 2015.

– Vi har under de senaste tio åren planerat att ge ut en samlingssk­iva med årstidslåt­ar. Materialet finns klart, vi har under åren skrivit en massa låtar som berör olika årstider, men de har aldrig fått plats på någon av våra tidigare skivor, säger Peik.

– Vi har sammanlagt skrivit runt 200 låtar, många av dem redan för Radio Fnatt, men endast 150 av dem har getts ut på skiva, så vi har en hel del opublicera­t material att välja bland, säger Pasi.

 ??  ?? Peik Stenberg och Pasi Hiihtola, eller Kopp & Sås, har uppträtt för den finlandssv­enska barnpublik­en i 25 år. Numera kan studerande deras låttexter lika bra som daghemsbar­nen. Foto: Cata Portin
Peik Stenberg och Pasi Hiihtola, eller Kopp & Sås, har uppträtt för den finlandssv­enska barnpublik­en i 25 år. Numera kan studerande deras låttexter lika bra som daghemsbar­nen. Foto: Cata Portin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland