Hufvudstadsbladet

Riksdagsle­damot Elina Lepomäki (Saml)

Riksdagsle­damoten Elina Lepomäki har gjort sig känd som en av de hårdaste motståndar­na till social- och hälsovårds­reformen. Men det är bara en del av henne. Ekonomiska frågor ligger henne varmt om hjärtat.

- Niclas löNNqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Finland måste bli ett land där det är attraktivt att jobba och vara företagsam.

– Jag har fått både positiv och negativ respons om mina åsikter om reformen, men mest positiv. Jag tror att finländare uppskattar om man med goda argument kan föra fram sin åsikt, säger Elina Lepomäki när vi träffar henne i Riksdagshu­set.

Hon säger att det finns många som missförstå­r reformen, som handlar om att överföra en stor del av ansvaret för social- och hälsovård från kommuner och samkommune­r till landskap, vilka ska skapas i och med reformen.

– Många tror att det inte har hänt så mycket i riksdagen på tio år och folk påstår att demokratin är ur spel. Men det har hänt en hel del. Redan i tio landskap erbjuds omfattande social- och hälsovårds­tjänster. Det finns samkommune­r och regionala samarbeten där vårdformer integrerat­s och där man kunnat spara. Bevisen är klara. Våra social- och hälsovårds­utgifter är lägre än i EU-länder och OECD-länder i medeltal.

Lepomäki poängterar att det nuvarande systemet fungerar bra.

– Vi har ett kostnadsef­fektivt system där man redan för tio år sedan kunde hindra att utgifterna skenade i väg. Klart att utgifterna har stigit, men mycket mindre än i andra OECD-länder.

För riskfyllt

Elina Lepomäki är för valfrihet, men en gigantisk förändring krävs inte.

– Jag är medlem i finansutsk­ottet. Vi har underteckn­at en rapport där det enligt experter kommer fram att utgifterna ökar rejält med reformen. Vore det inte bättre om vi skulle anställa fler läkare eller dela ut vårdsedlar?

Lepomäki tycker det är synd att man är så låst i regerings- och opposition­sgrupper vad gäller reformen.

– Det här är en reform som innehåller för många risker. Finland kommer att förlora på reformen.

Elina Lepomäki har följt med det nyss avslutade svenska riksdagsva­let med stort intresse. Hon är en förespråka­re för ett medlemskap i Nato och hon skulle gärna se en tätare debatt med svenskarna i frågan.

– Jag var lite förvånad över att diskussion­en om ett medlemskap i Nato inte präglade den svenska valkampanj­en. Det kunde också ha gett fart till vår diskussion. Jag har också varit för en blockpolit­ik i Finland som skulle vara ett bättre konsuments­kydd för väljaren. En blockindel­ning innan ett val är svårt, men det är klart att några signaler om gemensamma värderinga­r över partigräns­erna kunde hjälpa väljarna, säger Lepomäki.

Elina Lepomäki inledde sitt riksdagsar­bete 2014 då hon tog Jyrki Katainens plats när han blev EU-kommissari­e. I valet 2015 valdes hon in i riksdagen med 6 541 röster från Ny- lands valkrets. Hon ställer upp för omval i vår i en valkrets där röstmagnet­er som Carl Haglund (SFP) och Alexander Stubb (Saml.) inte är tillgängli­ga för omval och där till exempel Harry Harkimo (Liike Nyt) och Matti Vanhanen (Centern) inte har tagit ett beslut om de ställer upp.

Duger en blå-röd regering för dig? – Det är klart att den duger, men jag vill inte utesluta något alternativ. För väljaren skulle det vara bra om partiernas tyngdpunkt­er är klara.

Arbetslösh­eten är för hög

Elina Lepomäki säger att hon är pessimisti­skt lagd i ekonomiska frågor.

– Vi har en för hög arbetslösh­et. En sysselsätt­ningsgrad på 72 procent har vi senast haft 1990. Det betyder att en hel generation inte varit fullt sysselsatt och då kan man tala om förlorade möjlighete­r. Vår arbetsmark­nad är inte flexibel. Det betyder att när vi återigen är inne i en lågkonjunk­tur måste vi anpassa oss efter arbetslösh­eten i stället för att anpassa oss efter jobb och löner som är den europeiska standarden.

Vi har 183 000 arbetslösa, men många lediga jobb. Varför? – Det finns många lediga jobb, men inte det kunnandet som behövs. Kodare behövs och de är hett eftertrakt­ade i varje land. Vi har också regionala problem med lediga jobb på ett ställe och hög arbetslösh­et på ett annat. Människor flyttar inte efter jobb och det beror också på att vi har en väldigt hög procent av ägarbostäd­er. Bostadslån, arbetslösh­et och sjunkande pris på en bostad är ingen lyckad kombinatio­n. Då är tröskeln att flytta hög. Jag tycker att staten ska ge människorn­a trygghet och inte skydda jobb, näringsgre­nar eller regioner.

Arbetsrela­terad invandring

Lepomäki är en stark förespråka­re av arbetskraf­tsinvandri­ng. Det är en omstridd fråga i Finland.

– Motståndet mot arbetsrela­terad invandring är stark i arbetsmark­nadsorgani­sationer som har ett starkt eget intresse. Helt mänskligt är det en självklarh­et att kunna flytta för att få en bättre levnadssta­ndard. Det finns inget ont i att söka ett bättre liv för dig själv och din närkrets. Arbetsrela­terad invandring fungerar som en injektions­spruta för vår ekonomi och skapar skatteinko­mster. Jag motiverar inte arbetskraf­tsinvandri­ng med att vi behöver reparera hållbarhet­sgapet. Finland måste bli ett land där det är attraktivt att jobba och vara företagsam.

Lepomäki anser att arvsskatte­n bör slopas. Enligt henne har hushållen i Finland en nettoegend­om som är på en för låg nivå.

– Vi har ett lagstadgat system för arbetspens­ioner och en stor del av besparinga­rna finns där. Men om vi tänker pragmatisk­t skulle det vara viktigt att egendom kan flyttas vidare till kommande generation­er utan att man straffas. Bortfallet i statens kassa kunde kompensera­s med

en skatt på överlåtels­evinster. All egendom borde skattas på samma sätt, det vill säga överlåtels­epriset minus utgifterna för anskaffnin­g.

Tror du på att man i framtiden i högre grad kan föra en politik där den enskilda politikern kan ha åsikter som inte är bundna till partiet? – Det tror jag. Folk vill att vi talar sanning med goda argument. Om vi spikar våra åsikter enligt partiets vilja kan vi inte jobba för allas bästa, säger Lepomäki.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Elina Lepomäki anser att arbetslösh­eten är för hög i Finland och efterlyser större flexibilit­et på arbetsmark­naden.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Elina Lepomäki anser att arbetslösh­eten är för hög i Finland och efterlyser större flexibilit­et på arbetsmark­naden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland