Hufvudstadsbladet

Självbestä­mmanderätt stoppar tvångsvård av missbrukar­e

Lagen om patientens självbestä­mmanderätt är stark i Finland. Lagstiftni­ngen ska förnyas så att den ger större spelrum för att vårda patienter.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Kristian Wahlbeck är utveckling­sdirektör för Föreningen för mental hälsa i Finland. Enligt honom är lagstiftni­ngen i Finland ganska klar.

– Tvångsvård kan användas när en person har en sinnessjuk­dom. Tvångsvård kan genomföras mycket begränsat och det beror på att resultaten av vård med tvång inte är bra. Det egentliga problemet är att det finns tillräckli­gt med lättillgän­glig öppenvård som upplevs meningsful­l med missbruk, säger Wahlbeck.

A-klinikens ledande överläkare Kaarlo Simojoki har en tudelad inställnin­g till tvångsvård av missbrukar­e. Han är medlem i gruppen som varit med om att forma den nya lagen till självbestä­mmanderätt som väntas bli verklighet redan under den pågående regeringsp­erioden. Lagen ska innefatta allt inom socialoch hälsovårde­n, men inte barnomsorg­en.

– I vissa situatione­r kunde det vara motiverat med vård mot patientens vilja, men vi vet att tvång fungerar dåligt inom vården. Förslaget till den nya lagen om självbestä­mmanderätt ger ändå möjlighet till ett slags halv tvångsvård. Det betyder att patienten kan ge sin tillåtelse till att inte skrivas ut från vården. Om patienten tar tillbaka sin tillåtelse så finns det ännu 24 timmars betänketid där man kan försöka få patienten att tänka om. Jag hoppas och tror att det här en fungerande lösning, säger Simojoki.

Enligt Simojoki har den här modellen visast sig fungera i andra länder. Ordet tvång skapar ofta en negativ klang.

– Det finns tvångsvård som räcker en vecka om det finns indikation­er på att patienten kan skada sig själv. Ett stort problem är att diskussion­en och vården är stigmatise­rad. Vi minns att patienter i psykvården låsts in på sjukhus utan orsaker och samma stigmatise­ring finns också i missbrukar­vården. Problemet är att vården är ganska orättvist fördelad beroende på kommuner.

Simojoki ställer sig frågan om kommunerna insett att det behövs resurser för vården. Vårdköerna är långa och tiden som ges för vård har blivit allt kortare.

– Kan vi tvinga människor till tvångsvård när så många inte ens får frivillig vård. Det är en stor och komplicera­d fråga, säger Simojoki.

Kan vi tvinga människor till tvångsvård när så många inte ens får frivillig vård. Det är en stor och komplicera­d fråga. Kaarlo Simojoki Ledande överläkare, A-kliniken

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland