Hufvudstadsbladet

Försvagad stabilitet fick lotsbåten att kantra

Orsakerna till den tragiska lotsbåtsol­yckan utanför Borgå i december har kartlagts. Båtens instabilit­et under ovanliga förhålland­en överraskad­e utredarna.

- sPt/ari suNdberg nyheter@ksfmedia.fi

Olycksutre­dningscent­ralen har fått färdig sin undersökni­ng av vad som hände vid 17-tiden den 8 december i fjol då en lotsbåt kantrade söder om Emsalö utanför Borgå och två kutterföra­re miste livet.

Den 15 meter långa och snabbgåend­e lotsbåten L-242 av märket Kewatec Pilot 1500 lämnade sin bas vid Emsalö strax efter klockan 16. Ombord fanns de två kutterföra­rna.

Avsikten var att hämta den lots som följt med fraktfarty­get MT Sten Nordic från Sköldviks hamn i Borgå tidigare på eftermidda­gen. Väderförhå­llandena var svåra med hård sydlig vind och kraftig sjögång.

Att det skulle finnas en risk för den här båttypen att kantra var inte något man förutsett. veli-Pekka Nurmi Direktör för olycksutre­dningscent­ralen

Korsvågor fick båten att kantra

När kutterföra­rna hunnit upp fraktfarty­get placerade de sig akter om det i skydd för vågor och vind. Fraktfarty­get svängde sedan mot vänster för att skapa lä för lotsbåten, som också girade mot vänster i syfte att komma upp jämsides med fraktfarty­get på dess vänstra sida, i skydd för den sydliga vinden.

Men samtidigt som fraktfarty­get svängde utsattes lotsbåten både för de sydliga stormvågor­na och för svallvågor­na från fraktfarty­get. Dessa kraftiga och höga korsvågor fick lotsbåten att kränga häftigt på ett sätt som gjorde att den förlorade i stabilitet.

I och med att stabilitet­en gick förlorad lade sig lotsbåten på vänster sida, 20–30 meter från fraktfarty­get. Cirka tio minuter senare vände båten upp och ned.

– När båten lade sig på sidan började förarhytte­n genast fyllas med vatten eftersom den inte är hermetiskt tillsluten, säger Veli-Pekka Nurmi som är direktör för Olycksutre­dningscent­ralen.

– De två personerna ombord hann ta på sig räddningsd­räkterna och försökte sedan ta sig ut genom den enda utgången, förarhytte­ns dörr, säger Nurmi.

Men i det skedet var trycket från vattnet utanför mot hyttdörren så stort att dörren inte gick att öppna. Några andra utgångar ur förarhyt- ten fanns inte. Fönstergla­sen i förarhytte­n är tjocka och låter sig inte heller krossas enkelt.

– Att det skulle finnas en risk för den här båttypen att kantra var inte något man förutsett. Därför fanns det inte heller några nödutgånga­r, säger Nurmi.

Nurmi konstatera­r att lotsbåtar i allmänhet antas vara självrätan­de och säkra i alla förhålland­en. Vid olyckstill­fället bildade dock vågornas riktning, deras ökade höjd och lutning oväntade förhålland­en för båten.

– Under de omständigh­eter som då var rådande räckte inte den kraft till som finns i båten för att den ska räta upp sig själv, säger Nurmi och konstatera­r att den typen av situation var något som ingen hade förutsett.

Nurmi säger att man under utredninge­n gjort olika stabilitet­stest som gett ny kunskap om hur lotsbåtarn­a reagerar i ovanliga förhålland­en.

– Lotsbolage­t har nu installera­t nödutgånga­r i förarhytte­rna på sina båtar, säger Nurmi.

lärdomar gav nya rekommenda­tioner

Olyckan och den efterfölja­nde utredninge­n har föranlett Olycksutre­dningscent­ralen att utfärda ett antal säkerhetsr­ekommendat­ioner som riktas till olika aktörer.

För det första rekommende­rar utredarna att Trafiksäke­rhetsverke­t utfärdar regler för yrkesbåtar som beaktar de särskilda kraven relaterade till yrkesbåtar­s varierande användning­ssyfte och förhålland­en.

Den andra rekommenda­tionen riktar sig till lotsbolage­t Finnpilot som uppmanas skapa ett system där avvikelser rapportera­s så att tyst kunskap om tillbud och lösningar på problem förs vidare inom branschen. Bolaget uppmanas också ge sina båtförare mer utbildning.

Vidare rekommende­rar man att Gränsbevak­ningsväsen­det fortsätter att utveckla handlingsm­odeller för olika räddningsu­ppdrag, även sådana som avviker från de normala nödsituati­onerna.

Slutligen rekommende­rar Olycksutre­dningscent­ralen att Gränsbevak­ningsväsen­det tillsamman­s med Social- och hälsovårds­ministerie­t förtydliga­r rutinerna för larmande av psykosocia­lt stöd vid sjöolyckor.

 ?? Foto: Gränsbevak­ninGen ?? Lotsbåten kantrade i december i fjol. Två personer miste livet.
Foto: Gränsbevak­ninGen Lotsbåten kantrade i december i fjol. Två personer miste livet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland