Hufvudstadsbladet

Vill dra in EU-pris till Suu Kyi: ”Urholkas”

Hennes demokratik­amp ledde till en rad internatio­nella utmärkelse­r. Men nu förlorar Aung San Suu Kyi pris efter pris på grund av Myanmars (Burmas) förföljels­e av rohingyer. Näst på tur kan vara EU-parlamente­ts prestigefy­llda människorä­ttspris.

- TT/MATTIAS MäCHS

– Det finns inte längre någon som helst chans att hon uppfyller de krav som priset sätter upp, säger Urmas Paet, EU-parlaments­ledamot för Estniska reformpart­iet och tidigare Estlands utrikesmin­ister, till TT.

Den liberala partigrupp­en i EUparlamen­tet, som Paet är en del av, driver tillsamman­s frågan om att frånta den myanmarisk­a statskansl­ern och utrikesmin­istern Sacharovpr­iset, som hon tilldelade­s 1990. Då, som politisk fånge, hyllades hon över världen för sin kamp för demokrati. Året därpå fick hon Nobels fredspris.

Väl vid makten, som hon delar med den militärjun­ta som en gång stängde henne ute, har hon fått massiv kritik för att inte ha agerat när hundratuse­ntals människor ur minoritets­gruppen rohingya det senaste året tvingats fly Myanmar när deras byar bränts ned och människor massakrera­ts. Totalt har över 700 000 människor tagit sig till grannlande­t Bangladesh. Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC) har inlett en förundersö­kning om misstänkt tvångsdepo­rtering, efter rapporter från FN:s särskilda utredare.

– Hon (Aung San Suu Kyi) har inte har gjort någonting för att stoppa dessa allvarliga människorä­ttsbrott utan har i stället snarare ursäktat dem, säger Urmas Paet.

– Vi måste visa att vi menar allvar med våra människorä­ttspris. Och om det finns pristagare som så tydligt bryter mot principern­a för utmärkelse­n så urholkas dess trovärdigh­et och tyngd.

Kräver stadgeändr­ing

Så sent som i torsdags röstade Kanadas parlament enhälligt för att dra tillbaka Aung San Suu Kyis hedersmedb­orgarskap i landet. Utmär- kelsen fick hon 2007. Endast fem personer hade tidigare tilldelats hedersmedb­orgarskap i Kanada – däribland den svenske diplomaten Raoul Wallenberg (postumt) och människorä­ttskämpen Nelson Mandela.

I mars i år tog USA:s Förintelse­museum tillbaka sin topputmärk­else till Aung San Suu Kyi. Hon har även förlorat flera andra pris, däribland hedersutmä­rkelser i städerna Edinburgh, Oxford, Glasgow och Newcastle.

Om hon ska kunna fråntas Sacharovpr­iset krävs dock en ändring i stadgarna. För att få till en sådan måste sannolikt en majoritet av EU-parlaments­ledamötern­a ställa sig bakom kravet.

– Vi hoppas få upp frågan på dagordning­en igen i oktober när beslutet ska fattas om årets pristagare, säger Urmas Paet.

 ?? FOTO: TT-AP/AUNG SHINE OO ?? Aung San Suu Kyi – inte längre hedersmedb­orgare i Kanada. Arkivbild.
FOTO: TT-AP/AUNG SHINE OO Aung San Suu Kyi – inte längre hedersmedb­orgare i Kanada. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland