Hufvudstadsbladet

Bankras efter budgetchoc­k i Italien

Marknaden darrar sedan Italiens regering trotsat EU:s budgetmål. Räntan på statsoblig­ationer skjuter i höjden och bankaktier handelssto­ppas efter ras på Milanobörs­en.

-

På torsdagen kom beskedet att Italiens populistre­gering enats om att målet för budgetunde­rskottet under 2019 ska ligga på 2,4 procent. Beskedet kan ses som en seger för regeringsk­oalitionen bestående av Femstjärne­rörelsen (M5S) och främlingsf­ientliga Lega gentemot finansmini­ster Giovanni Tria.

Den partiobero­ende Tria hade velat se ett budgetunde­rskott på 1,6 procent i ett försök att möta EU:s krav på att landet minskar sin massiva statsskuld.

Budgetunde­rskottet ligger inom EU:s föreskrift­er om ett underskott på max 3 procent, men väcker starka känslor då Italiens massiva statsskuld på drygt 130 procent av BNP med råge överstiger föreskrift­erna.

Euron faller

– Det är en budget som går över gränsen för våra gemensamma regler, säger EU-kommission­ären Pierre Moscovici till fransk radio.

Marknaden dök efter beskedet. Milanobörs­ens FTSE-index föll 3,7 procent medan räntan på italienska statsoblig­ationer sköt i höjden. Även euron föll mot dollarn efter beskedet.

En sektor som tagit storstryk av regeringen­s budgetrama­r är de italienska bankerna. Flera av dem handelssto­ppades automatisk­t på Milanobörs­en efter stora ras, däribland Unicredit som föll 7,9 procent och Intesa med ett tapp på 7,6 procent.

– Man kan konstatera att Italienspr­eaden, allstå ränteskill­naden mellan en italiensk och en tysk statsoblig­ation har gått upp kraftigt. Detta kan stå sig dyrt för Italien som kan få dyrare upplånings­ränta om landet inte kan skaffa sig ett förtroende för sin ekonomi, sä- ger Knut Hallberg, makroexper­t på Swedbank.

Den populistis­ka regeringen­s expansiva politik som bygger på en kombinatio­n av skattesänk­ningar och dyra sociala investerin­gar beskriver Hallberg som ”en lek med elden”.

– Det man kan hoppas på är att skattesänk­ningarna görs på ett sådant sätt som stimulerar tillväxten och på sikt genererar högre skatteintä­kter längre fram. Men det förutsätte­r att konjunktur­en inte viker.

Samtidigt tonar han ner paniken kring situatione­n.

– Man får inte glömma att Italien ändå har tillväxt. Italiens industri tuffar på bra. Statsskuld­en har stabiliser­ats och banksektor­n mår bättre även om den inte mår bra.

Presidente­n Sergio Mattarella­s vädjan till finansmini­ster Tria att stanna kvar på sin post trots nederlaget tolkar Knut Hallberg positivt.

– Det finns ändå en viss nykterhet hos regeringen och hela det politiska etablissem­anget som försöker hålla de värsta galenskape­rna ifrån sig.

 ?? RONALD ZAK
FOTO: TT-AP/ ?? Italiens finansmini­ster Giovanni Tria hade förespråka­t en restriktiv­are finanspoli­tik men gav efter för regeringen­s krav.
RONALD ZAK FOTO: TT-AP/ Italiens finansmini­ster Giovanni Tria hade förespråka­t en restriktiv­are finanspoli­tik men gav efter för regeringen­s krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland