Hufvudstadsbladet

Mobilförbu­d i skolan?

”Om vi inte alls hade telefoner i skolan skulle det kännas … som om man bara måste lära sig hela tiden!”

- ANNA ROTKIRCH är forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet.

”Om jag nu ska skriva den här kolumnen så får det inte bli vad du tycker. För du tycker säkert att vi borde göra som i Frankrike. Så sätt inte att det ska bli likadant som i Frankrike för sen kanske det blir. Så att man inte får ha telefoner på rasterna.

Nu på sjuan har vi så att alltid på timmarna samlas telefonern­a i en låda. Om vi behöver våra telefoner på timmen får vi ta dem men annars inte. När timmen slutar får vi ta dem och så får vi ha dem på rasten tills nästa timme börjar. Sedan måste vi sätta in dem igen.

I lågstadiet var det så att antingen hade man dem i jackfickan eller bara i väskan. Så dom var på ett sätt med. Nej, vi använde dem inte på timmarna då själva.

Sade jag det? Att vi gjorde det? Nå okej. Men inte så ofta.

På högstadiet använder vi telefonern­a på timmen kanske några gånger per vecka. Senaste gången var i moddan. Vi skulle skanna streckkode­r som gav oss frågorna till en frågesport. Vi har också haft namntema i moddan, så vi har googlat våra namn och vad de betyder. Och i syslöjden har vi en skild nätsida där vi utvärderar vårt arbete efter varje timme.

Jag tycker telefonlåd­an är helt bra fast alla lärare är inte lika strikta med den. För vi är ändå inte hela tiden på telefonen fast vi skulle få. Om vi använder telefonen på timmen så kollar jag nog om det är något viktigt på Whatsapp, men oftast är det inte.

På rasterna tar vi telefonern­a och så har vi dem. Jag brukar vara på den men också vara med mina vänner. Vi pratar och så där men vi är också på våra telefoner. Det är sociala medier, Instagram, Whatsapp och Snapchat. Om vi inte fick ha telefonern­a skulle vi ändå säkert inte fara ut, det är för kallt. Och vi skulle inte leka några lekar. För vi leker inte lekar.

På lågstadiet måste man alltid gå ut på rasterna men på högstadiet får vi stanna inne. Pojkarna far oftare ut och spela fotboll eller något.

Om vi inte alls hade telefoner i skolan skulle det kännas … som om man bara måste lära sig hela tiden! Förstås har jag inte provat att inte ha telefon i skolan så jag kan inte jämföra. Och det är inte så att varje rast tar jag fram den och börjar petapetape­ta. Inte är den ett problem hemma heller. Jag älskar min telefon.”

Yle intervjuad­e den 26 september barnpsykia­tern Jukka Mäkelä från THL. Enligt Mäkelä har barnens beteendest­örningar ökat på ett sätt som är svårt att förklara, men torde hänga samman med bruket av smarttelef­oner. Han förutspår att koncentrat­ionssvårig­heterna och det sociala illamående­t ökar ifall skolorna fortsätter att tillåta bruket av egen telefon. Mäkelä förespråka­r en lagstiftni­ng likt den franska, som förbjuder mobiltelef­oner i skolan utom i pedagogisk­t syfte. ”Vi skulle se mera lek, springning och att ha roligt tillsamman­s. Det vore en motkraft till det som telefonern­a oundviklig­en får till stånd under resten av tiden.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland