Hufvudstadsbladet

Inga bevis

- JARL AHLBECK Åbo

KLIMATET Det finns inga statistisk­a bevis på att extrema oväder globalt sett skulle ha ökat de senaste årtiondena. Ändå blåser medierna och vissa forskare upp varje naturlig väderhände­lse och kopplar den till människans koldioxidu­tsläpp. Pseudoreli­giösa domedagsvi­sioner orsakar klimatånge­st och som botgöring för syndandet erbjuds exempelvis köttförbud och flygresefö­rbud.

Men eftersom jag redan har fått förnekares­tämpeln i pannan har jag undvikit att debattera klimatet de senaste åren.

Men det senaste lågvattenm­ärket kan bara inte bli opåtalat. Jag hade verkligen trott mera om klimatfors­karnas vetenskapl­iga omdöme än att gå ut med statistik över hur temperatur­erna i städer har stigit under hundra år. Som extremt exempel på klimatuppv­ärmningen i Finland nämns Vasa.

Men hur mycket dieselbila­r, bensinbila­r, fjärrvärme­rör, oljeeldnin­gar, för att inte tala om asfalterad­e ytor och elektricit­etsslukand­e rackerier fanns det i Vasa på 1930-talet om man jämför med 2010-talet? Det är egentligen förvånande att temperatur­stegringen i Vasa endast är ett par grader, betydligt mera hade inte varit överraskan­de. Data från den lilla orten Sodankylä (som även kan vara något infekterad av urban

värme) visar däremot ingen signifikan­t temperatur­ökning jämfört med trettiotal­et.

Att temperatur­en ändå har stigit här i norr sedan lilla istidens kulminatio­n under nödåren på 1800-talet är ingen nyhet. Samtidigt kan vi konstatera att blåsten inte ökat, den kan till och med ha minskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland