Hufvudstadsbladet

Blåvit skräll – VM-brons

Jaakko Hänninen vann ett sensatione­llt VM-brons i U23-linjeloppe­t i Innsbruck.

- MARCUS LINDQVIST

Jaakko Hänninen, 21, kan bli den nästa framgångsr­ika blåvita proffscykl­isten och i U23landsvä­gsloppet i VM i Innsbruck gjorde han allt för att dra till sig World Tourstalle­ns uppmärksam­het. Han var en av tre cyklister som ryckte loss från huvudklung­an under den sista stigningen i det ruggiga, 179,5 kilometer långa linjeloppe­t – och knep en sällsynt VMmedalj.

– Det var kul att tävla mot världens bästa U23cyklist­er, fast många av dem redan är proffs medan jag är amatör, säger Hänninen.

Schweizs Marc Hirschi avgjorde guldstride­n då han ryckte ifrån i utförsback­en åtta kilometer före mål och soloåkte till mål. Hänninen spurtade med Belgiens Bjorg Lambrecht om silvret och såg ut att dra det längre strået, men Lambrecht pressade sig förbi med en hjullängd. I mål var de femton sekunder bakom Hirschi.

– Man måste vara stark och smart för att vinna VMguld. Lambrecht var starkast, men nervös, säger Hirschi.

Ensam mot proffs

Hirschi vann redan förut i sommar guld i U23EM och cyklar i World Tourstalle­t Sunwebs utveckling­slag – nästa säsong har han kontrakt för World Tour, den högsta proffsnivå­n. Lambrecht cyklar för World Tourstalle­t Lotto Soudal och deltog bland annat i det stora etapploppe­t Vuelta a Espana nyligen. De hade också fördelen av att ha sexmannala­g i VM, samtidigt som Hänninen var ensam finländare – men cyklade taktiskt smart och fördelade sina krafter rätt.

– Det var verkligen en tuff bana, så det handlade mer om att låta benen sköta snacket, säger Hänninen.

– Jag försökte spara så mycket energi som möjligt under första halvan av loppet. i slutet handlade det mest om att ha krut i benen.

Höjde sina aktier

Linjeloppe­t hade 178 deltagare från 52 länder. Det 179,5 kilometer långa linjeloppe­t startade med en 84,2 ki lometer lång sträcka från förorten Kufstein till Innsbruck, där det fortsatte med fyra varv kring en 23,8 kilometer lång bana. Totalt hade banan över 2 900 höjdmeter. Den första, dryga två kilometer långa stigningen låg vid cirka 60 kilometer och var som mest 14 procent brant. Under var och ett av de fyra varven rundade cyklistern­a en åtta kilometer lång stigning som i snitt var cirka sex procent.

Många av deltagarna har redan kontrakt med proffsssta­ll på World Tournivån eller den nästhögsta Pro Continenta­lnivån. Hänninens aktier steg säkert en hel del med tanke på nästa säsong.

Hänninen har haft en bra säsong. För en vecka sedan vann han endagslopp­et Tour du Gévaudan Occitanie, där han bland annat slog Giro d’Italiaetap­pvinnaren Rein Taaramäe. Han cyklar för tillfället för det franska amatörlage­t Team Ecsel.

 ??  ?? Jaakko Hänninen stod för en taktiskt fulländad prestation i VMloppet i Innsbruck.
Jaakko Hänninen stod för en taktiskt fulländad prestation i VMloppet i Innsbruck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland