Hufvudstadsbladet

Kotkaniemi imponerar i Montreal

Jesperi Kotkaniemi får chansen i NHL redan i höst.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Jesperi Kotkaniemi var ett oväntat stjärnskot­t inför NHLdraften, där legendaris­ka Montreal Canadiens reserverad­e honom som trea totalt. Den Ässätfostr­ade centerforw­arden Kotkaniemi, 18, har övertygat klubbledni­ngen under försäsonge­n och inleder med största sannolikhe­t säsongen i NHL.

– Just nu är det svårt att se att vi inte har honom i laguppstäl­lningen, säger Montrealtr­änaren Claude Julien till Sportsnet.

”Visar inga svagheter”

I en av försäsonge­ns svåraste match er mot ärkerivale­n Toronto mötte Kotkaniemi elitcentra­rna Auston Matthews, John Tavares och Nazem Kadri. Kotkaniemi spelade totalt 12.15, 4.07 mot Matthews, 3.33 mot Tavares och 1.39 mot Kadri och hans kedja hade mer än 50 procent av puckinneha­vet, trots att Montreal förlorade med 3–5.

– Jag vet inte om han har några specifika svagheter. Han visar inga, säger Julien.

Kotkaniemi­s spelsinne och magiska passningar har förtjusat lagledning­en. På förhand sett är det hans storlek och skridskoåk­ning som väckt frågetecke­n, men hans attityd har gottgjort för en stor del av hans brister.

Säsongstar­t mot Toronto

– Han är en artonåring som fortfarand­e har tid att bli större och starkare. Men också i det avseendet sköter han sig själv bra. Det finns spelare som har betydligt mera problem i fysiska situatione­r än han, säger Julien.

Montreal kommer troligen att inleda säsongen med Kotkaniemi och Phil Danault som centrar för de två första kedjorna. Tomas Plekanec och Matthew Peca leder tredje och fjärde kedjorna.

Canadiens möter ännu Ottawa i den sista träningsma­tchen natten till söndag. Natten till torsdag kör säsongen i gång i Toronto med en prestigema­tch mot Toronto.

Jokiharju inleder i Chicago

Kotkaniemi är en av flera blåvita stortalang­er som försöker etablera sig i NHL i vinter. Miro Heiskanen är så gott som given i Dallas laguppstäl­lning och Henri Jokiharju får en chans i Chicagos uttunnade försvar. Båda valdes i den första omgången i NHLdraften 2017. Jesse Puljujärvi (Edmontons förstaval i draften 2016) slåss om en plats i Edmonton, men Olli Juolevi (Vancouvers förstaval i draften 2016) får inleda i Vancouvers farmlag.

 ?? BruCe Bennett
Foto: leHtikuvA/ ?? Jesperi Kotkaniemi har överträffa­t förväntnin­garna med sitt mogna spel i Montreal.
BruCe Bennett Foto: leHtikuvA/ Jesperi Kotkaniemi har överträffa­t förväntnin­garna med sitt mogna spel i Montreal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland