Hufvudstadsbladet

Det krävs framgång för att kunna välja medelmåtti­ghet

”Det som ofta glöms bort när framgång kritiseras är att det inte bara handlar om självcentr­erad ambition, utan faktiskt också en hel del om pengar.”

-

Jag skulle gärna vara framgångsr­ik på det sätt som Rafael Donner beskriver i sin kolumn publicerad i HBL den 25.9. Det skulle nämligen med högsta sannolikhe­t betyda att jag vid det här laget skulle ha fått betalt av den svenska kulturtidn­ingen 10tal för en essä jag skrev för över ett halvår sedan.

Det är förnedrand­e att i månad efter månad skriva bönande mejl som inte får svar och att ringa desperata telefonsam­tal för att försöka få loss några ynka hundralapp­ar samtidigt som rädslan sprider sig genom kroppen: kommer jag bli svartlista­d på grund av min allt ilsknare ton, hur ska jag kunna få flera jobb i Sverige efter detta? Den berömda isländska författare­n Sjón och andra kända och respektera­de medverkand­e har garanterat inte samma problem som jag med att få ut sina honorar.

Frilansar man inom kulturen är framgång nödvändigt, i alla fall om man vill få betalt för vad man gör. Om man vill kunna leva ett skäligt liv.

Framgång innebär att man kan förvänta sig att bli bemött med så pass mycket respekt att ens mejl blir besvarade, att ens fakturor betalas inom utsatt tid och att skamliga förslag om gratisjobb uteblir. Framgång är att kunna ta ledigt eftersom man vet att man kommer bli ihågkommen, att efterfråga­n på en kommer att finnas kvar. Framgång är att kunna tilllåta sig att tänka herregud vad är det jag håller på med, jag jobbar ju hela tiden och det förstör mina relationer och att kunna göra något åt det. Framgång är livsviktig­t.

Det finns väl knappast någon som tror att berömmelse enbart är lekande lätt och underbart roligt – alla har vi ju läst om diverse glamourösa kändisars tragiska självdestr­uktivitet. Och alla är vi väl mer eller mindre överens om att prestation­skraven är sjuka och ouppnåelig­a; att fokuset på individen är ohållbart. Den sortens framgång som är betydelsef­ull i dagens samhälle – synlighete­n – är inte heller alltid så lätt att omvandla till pengar.

Och ändå. Ändå vill de flesta på något plan bli sedda och beundrade, och många vill vara “någon”, vare sig det innebär att ha en miljon följare på Youtube eller att vara ett återkomman­de namn på tidningarn­as kultursido­r. Men det som ofta glöms bort när framgång kritiseras är att det inte bara handlar om självcentr­erad ambition, utan faktiskt också en hel del om pengar.

Att en frilansand­e kulturarbe­tare arbetar långt mer än 40 timmar i veckan handlar enligt min erfarenhet förvånansv­ärt lite om en pervers lust att bli den nästa Sartre/ Knausgård/ Foster Wallace och väldigt mycket om att försöka skrapa ihop en månadslön som inte faller under fattigdoms­gränsen. Förutsatt att lönen över huvud taget ens utbetalas inom avtalad tid, vill säga.

När man talar om kulturarbe­te är alternativ­et till framgång inte “medelmåtti­ghet” som Donner uttrycker det, utan snarare en pålitlig inkomstkäl­la.

 ?? HELEN KORPAK ??
HELEN KORPAK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland