Hufvudstadsbladet

HBL utlyser de finlandssv­enska limerickmä­sterskapen

På Svenskfinl­ands karta fäst blicken och rimma en ramsa på pricken på raderna fem ska du hitta hem Och sen står den där: limericken

- FREDRIK SONCK

En limerick är en skämtsam vers som enligt traditione­n fått sitt namn efter staden Limerick på Irland. Limerickar kan se lite olika ut, men består alltid av fem rader med rimschemat A A B B A. Det innebär att den första, andra och femte raden rimmar sinsemella­n, liksom den tredje och den fjärde. Vanligtvis är den tredje och fjärde raden kortare med två betonade stavelser, medan de övriga raderna har tre betonade stavelser. I den klassiska limericken slutar den första raden med ett geografisk­t namn. Den sista brukar bjuda på en rolig, fräck eller överraskan­de knorr. Form- och stilbrott är ändå inte ovanliga.

Så här går HBL:s limerick-mästerskap till:

1 Skriv en limerick.

2 Din limerick ska vara skriven på svenska och innehålla minst ett finländskt ortsnamn – helst i slutet av den första raden.

3 I övrigt är vi inte så petiga med detaljerna, så länge versen går att identifier­a som en limerick. ”Svenskfinl­and” i vår exempellim­erick är i strikt mening ingen geogra- fisk plats, och inte är ordet placerat sist i raden heller. Glöm inte att du som limericksn­ickare alltid kan åberopa din poetiska frihet!

4 Skicka din limerick samt kontaktinf­ormation till kultur@hbl.fi eller HBL (Limerickmä­sterskapen), Pb 217, 00101 Helsingfor­s.

5 Senast den 19 oktober vill vi ha din limerick.

6 HBL:s urvalsjury bestående av Maryelle Lindholm, Henrik Huldén och Tobias Pettersson kommer därefter att välja ut 3–8 finalister som publiceras anonymt i tidningen och på HBL.fi den 26 oktober.

7 Därefter kan alla HBL-läsare rösta på sin favorit-limerick på HBL.fi.

8 Vinnaren tillkännag­es söndagen den 30 oktober klockan 12.00 på Helsingfor­s bokmässa.

9 Första pris är en digital HBLprenume­ration i sex månader, andra pris två biljetter till musikalen Chess på Svenska teatern och tredje pris en digital HBL-prenumerat­ion i tre månader.

10 Lycka till!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland