Hufvudstadsbladet

Historia upp i rök

- SIMON Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

I somras läste jag en artikel om konstmusee­t Ateneum och hur deras konstsamli­ngar bör evakueras vid en möjlig katastrofs­ituation. Finlands Nationalga­lleri, som är som ett hem för den finländska konsten, har över 40 000 verk som hör till den finländska konstens historia och är en del av Finlands nationaleg­endom. Vilken finländare identifier­ar inte sitt land med konstverk av Gallen-Kallela, Edelfelt, Schjerfbec­k eller Simberg? Speciellt den nationalro­mantiska guldåldern­s kulturskat­t är ovärderlig för Finlands historia.

Det handlar om identitet, om kollektivt minne och ett gemensamt kulturarv. Vilket är det finländska historiska arv som vi vill visa upp för utländska turister som vill lära känna Finland och dess kultur?

I en ständigt föränderli­g värld av snabba uppdaterin­gar och övergående trender är museerna, arkiven och biblioteke­n de institutio­ner som står för samhälleli­g trygghet och långsiktig­het. Jag kan gå till Nationalmu­seet eller Ateneum och förvänta mig kunna se de bekanta vitrinskåp­en med båtyxor och kamkeramik eller målningarn­a med Kalevalamo­tiv. Det är föremål jag vill berätta om och visa för mina barn, för mina elever, för många kommande generation­er. Museiförem­ålen finns alltid där och berättar sin berättelse om det land jag är född och uppvuxen i. De är inte, som mycket annat i samhället, bortglömda om några år. Tänk om allt detta plötsligt var borta?

Det skar i hjärtat då IS 2015 förstörde och utplånade den historiska staden Palmyra i Syrien. Jämfört med strider där människor får sätta livet till är medveten förstörels­e av kulturarv bara materiellt, men ändå ett slags hugg i den kollektiva själen. Jag reagerade väldigt starkt med ilska, frustratio­n och besvikelse vid bägge tillfällen.

Samma obehagliga känsla fick jag i början av september när jag på tv såg Nationalmu­seet i Rio de Janeiro gå upp i rök i en förödande eldsvåda som förstörde upptill 20 miljoner ovärderlig­a museiförem­ål. Museet var det äldsta och mest betydelsef­ulla i hela Latinameri­ka och innehöll dinosaurie­skelett, det äldsta fossilet hittat i Sydamerika samt det 12 000 år gamla människosk­elettet Luzia.

Landets kulturarv – 200 år av vetenskap, kultur, bildning och kollektivt minne, hade gått upp i rök. Den förra miljöminis­tern i Brasilien, Marina Silva, sade att branden var som ”lobotomi av det brasilians­ka minnet”.

Egentligen var det Ateneum jag såg för mitt inre, fastän jag visste att så inte var fallet. Men den jämförelse­n gjorde det lättare att inse vidden av förstörels­e och förlust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland