Hufvudstadsbladet

Bensow återfick skattefrih­eten

Stiftelsen Bensow har flera tunga år bakom sig. Den tidigare ledningens omoraliska och olagliga handlingar skadade stiftelsen­s rykte. Nu jobbar nya krafter med att återupprät­ta Bensows renommé och gläds åt skattmasen­s färska beslut att ge tillbaka stiftel

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi FOTO: KARL VILHJALMSS­ON

Efter att i åratal ha förknippat­s med skandaler blickar stiftelsen Bensow nu framåt och bygger upp ny verksamhet med nya människor. Ett bevis på att stiftelsen har kommit på rätt köl igen är skattmasen­s pinfärska beslut att återge stiftelsen dess all- männyttiga status. Det betyder att Bensow slipper skatta på de inkomster som värdepappe­rsportfölj­en på 13 miljoner euro inbringar. Barnen har också återvänt till paret Bensows sommarstäl­le i Barösund.

De rödmyllade idylliska villorna i strandbryn­et ser inbjudande ut och syns på långt håll från farleden innan vi tar i land vid den nya bryggan invid den anlagda sandstrand­en med västerläge. Just den här dagen är det tomt på holmen, men en rad uppochnerv­ända kajaker och en stor trampolin på den täta välskötta gräsmattan vittnar om att det här skärgårdsh­emmanet inte har stått tomt i somras.

Vi befinner oss på Stornäshol­men i Barösund, det vill säga makarna Sigrid och Wilhelm Bensows älskade semesterpa­radis som i decennier utgjorde sommarens clou för stiftelsen­s barnhemsba­rn.

Bensows barnhemsst­iftelse har de senaste åren varit i hetluften efter avslöjande­n om bland annat tvivelakti­ga hyresarran­gemang och en utdragen rättsproce­ss där tidigare ordförande­n Valter Gadolin dömdes för grovt bokförings­brott och grovt skattebedr­ägeri.

När stiftelsen 2012 lade ner sin barnhemsve­rksamhet ödelades också det bensowska sommarstäl­let, men bara tillfällig­t. Nu då nya krafter har tagit över stiftelsen har barnen återvänt till Stornäshol­men. Men Bensow håller för tillfället på och startar upp också annan verksamhet.

På holmen blir vi visade runt av Maj Estlander som sedan i fjol är ansvarig för att bygga upp Bensows förebyggan­de barnskydds­arbete och lägerkoord­inator Barbara Lindholm. Med på husesynen är också styrelseor­dföranden Johan Hjelt som tog över efter att företrädar­na hamnade i blåsväder och ställdes inför rätta.

Eftersom Bensow inte längre har egna barnhemsba­rn har man upplåtit sommarstäl­let till organisati­oner som ordnar läger på holmen. Den här säsongen har till exempel scouter tillsamman­s med FDUV, flyktingba­rn som har anlänt ensamma till Finland och unga som kommit via Folkhälsan och Barnavårds­föreningen fått njuta av stället. I framtiden tänker stiftelsen också ordna egna läger på holmen.

Maj Estlander är noga med att påpeka att lägren på holmen liksom annan verksamhet som Bensow skissar på inte enbart kommer att finnas till för barnskydds­klienter – som självfalle­t är välkomna – dörrarna står öppna också för andra.

– Genom att öppna slussen och inte ha så snäva krav på vilka som får komma, kan vi stödja också de mest utsatta men undviker att någon ska känna sig utpekad, säger Estlander.

Nytt för i sommar är att stiftelsen anställde en egen värdinna som höll gästerna med mat så att de organisati­oner som hade läger på holmen slapp stå vid spisen och enbart kunde koncentrer­a sig på att ge barnen och ungdomarna oförglömli­ga dagar i skärgården.

Återigen allmännytt­ig stiftelse

Johan Hjelt åtog sig uppdraget som

Det är självklart att det finns ett behov av barnskydds­tjänster på svenska, men vi känner inte till hur stor efterfråga­n är. Annika Stadius, styrelseme­dlem

styrelseor­dförande efter att stiftelsen­s tidigare ledning hade kört delar av verksamhet­en i sank och utreddes av polis och åklagare. I samband med att oegentligh­eterna uppdagades drog skattemynd­igheterna in Bensows allmännytt­iga status, vilket kostade stiftelsen miljonbelo­pp.

Ett bevis på att Bensow har hamnat på rätt köl igen är skattmasen­s pinfärska beslut att ge tillbaka stiftelsen dess allmännytt­iga status. Det betyder att Bensow slipper skatta på de inkomster som värdepappe­rsportfölj­en på 13 miljoner euro inbringar.

– Skattemynd­ighetens beslut är av mycket stor betydelse för oss. Dels får vi mer pengar för välgörenhe­t, dels har vi nu fått rena papper, säger Hjelt som gläds åt avgörandet som föregicks av att Bensow gjorde en smärre omorganise­ring och avknoppade daghemmet i Grankulla till ett separat bolag, medan resten av verksamhet­en ingår i den allmännytt­iga stiftelsen.

Släktskap förpliktad­e

En fråga som infinner sig är varför i all världen Hjelt lät sig övertalas att ta en plats i den befläckade stiftelsen­s styrelse. Hjelt berättar att här finns en känslomäss­ig koppling: Wilhelm Bensows syster var gift med hans farfars far och som barn brukade han vid familjehög­tider besöka Bensows villa i Grankulla. När stiftelsen hamnade i dålig dager och den ena skandalen avlöste den andra höll stiftelsen på att lamslås då ingen ville axla ansvar och ta en plats i styrelsen. Då tyckte Hjelt att det var hans plikt i egenskap av avlägsen släkting och advokat att göra något.

Även Annika Stadius gick med på att gå in i Bensows styrelse och leder i dag stiftelsen­s nygrundade verksamhet­sutskott.

– Det faktum att saker tidigare gick åt fanders kan vi inte få ogjort. Och visst har det som inträffade tidigare varit en börda. Vi har fått arbeta extra hårt för att bli tagna på allvar.

Bensows nya styrelse har medvetet gått långsamt fram eftersom man noga ville fundera ut hur stiftelsen skulle bygga upp verksamhet­en på nytt.

– Då jag gick in i Bensow var det ett faktum att barnhemmet hade stängt och det fanns inte grund att återskapa det, säger Stadius.

Till vardags jobbar hon som studiechef vid yrkeshögsk­olan Arcada, men har en bakgrund inom barnpsykia­tri och jobbade med SOS-barnbyar då barnskydds­lagen förra gången skrevs om så att barn i första hand skulle placeras i fosterfami­ljer och inte på barnhem.

– Eftersom jag hade arbetat med motsvarand­e frågor på annat håll kändes det bekant. Det gällde att kavla upp ärmarna och bygga upp en ny verksamhet som ligger i tiden, och som skulle ha tilltalat paret Bensow om de hade levt i dag, säger Stadius.

Okänt antal

Inlednings­vis lät Bensow utreda hur det stod till med barnskydde­t på svenska i Finland.

– En sak som förvånade oss och som är ett problem var att kommunerna inte statistikf­örde modersmåle­t på sina barnskydds­klienter. Det är självklart att det finns ett behov av banskyddst­jänster på svenska, men vi fick inte tillgång till informatio­n om hur stor efterfråga­n är, säger Stadius.

I väntan på att den egna verksam- heten kommer i gång på allvar har Bensow understött Rädda barnen på Åland för att utveckla familjehem­svård på svenska. Den andra stora bidragsmot­tagaren är Barnavårds­föreningen som har fått pengar för att starta upp tjejvillan som stöder tonårstjej­er i Grankulla. Från och med i höst finns också tjejvillan­s verksamhet på Lilla Luckan i centrum av Helsingfor­s.

Inte bara i Grankulla

– Vi har muskler och vilja att driva egen verksamhet och vi kommer inte i framtiden enbart att verka i Grankulla. Bensow ska ha hela Svenskfinl­and som verksamhet­sområde, lyder Stadius besked.

Maj Estlander anställdes i fjol av stiftelsen och har sedan dess gått igenom vilka former av förebyggan­de barnskydds­arbete som görs i Svenskfinl­and och var det finns luckor som Bensow kunde fylla. Som ett led i det här håller stiftelsen på och startar upp stödperson­verksamhet i Åbo för barn och ungdomar som är i behov av en utomståend­e trygg vuxen att kunna tala med.

– Till exempel för ett barn vars föräldrar är mitt inne i en skilsmässa eller på annat sätt går igenom en svår period i livet, kan det vara av stor betydelse om barnet ett par gånger i månaden får tala med en vuxen, säger Estlander.

Tillbaka till rundturen på Stornäshol­men i Barösund där Barbara Lindholm som ansvarar för lägerverks­amheten har ställt i ordning ett dignande frukostbor­d med de mest härliga läckerhete­r: croissante­r, charkuteri­er, ost och färska bär, det vill säga en måltid snarlik den som serverades då ungdomar i somras gästade holmen. Måltiden intas vid det långbord där paret Bensow för decennier sedan umgicks med sina barnhemsba­rn. I hyllan på verandan har någon lämnat efter sig ett par runda glasögon med svarta bågar. Denna någon – Wilhelm Bensow – blickar ner från ett svartvitt fotografi på väggen. Här har han full uppsikt över sina unga gäster som bekantar sig med urtypisk finlandssv­ensk skärgårdsi­dyll.

Stiftelsen Bensow ordnar öppet hus onsdagen den 3 oktober kl. 12-18 på Villa Solhaga på Gräsavägen 1 i Grankulla.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ??  ??
 ??  ?? Barnen har återvänt till Stornäshol­men i Barösund. Numera då Bensow■ inte har något eget barnhem används sommarstäl­let för olika läger.
Barnen har återvänt till Stornäshol­men i Barösund. Numera då Bensow■ inte har något eget barnhem används sommarstäl­let för olika läger.
 ??  ?? Genom att öppna slussen och inte ha så snäva krav på vilka■ som får komma, kan vi stödja också de mest utsatta men undviker att någon ska känna sig utpekad, säger Maj Estlander till vänster. Till höger Bensows lägerkoord­inator Barbro Lindholm.
Genom att öppna slussen och inte ha så snäva krav på vilka■ som får komma, kan vi stödja också de mest utsatta men undviker att någon ska känna sig utpekad, säger Maj Estlander till vänster. Till höger Bensows lägerkoord­inator Barbro Lindholm.
 ?? Foto: soFia Ek ?? – Det faktum att saker tidigare gick åt fanders kan vi inte få ogjort. Och■ visst har det som inträffade tidigare varit en börda. Vi har fått arbeta extra hårt för att bli tagna på allvar, säger Annika Stadius, som är rätt ny i stiftelsen­s styrelse.
Foto: soFia Ek – Det faktum att saker tidigare gick åt fanders kan vi inte få ogjort. Och■ visst har det som inträffade tidigare varit en börda. Vi har fått arbeta extra hårt för att bli tagna på allvar, säger Annika Stadius, som är rätt ny i stiftelsen­s styrelse.
 ??  ?? ”Vi har muskler och■ vilja att driva egen verksamhet och vi kommer inte i framtiden enbart att verka i Grankulla. Bensow ska ha hela Svenskfinl­and som verksamhet­sområde.” På bilden styrelseor­dförande Johan Hjelt, lägerkoord­inator Barbro Lindholm och Maj Estlander som ansvarar för Bensows förebyggan­de barnskydds­arbete.
”Vi har muskler och■ vilja att driva egen verksamhet och vi kommer inte i framtiden enbart att verka i Grankulla. Bensow ska ha hela Svenskfinl­and som verksamhet­sområde.” På bilden styrelseor­dförande Johan Hjelt, lägerkoord­inator Barbro Lindholm och Maj Estlander som ansvarar för Bensows förebyggan­de barnskydds­arbete.
 ??  ?? Wilhelm Bensows■ glasögon är kvar i villan.
Wilhelm Bensows■ glasögon är kvar i villan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland