Hufvudstadsbladet

Den omstridda Ishavsbana­n går genom renarnas land i Finland och Norge.

- TEXT SOFIA HOLMLUND

I Sør-Varanger kommune nära den ryska gränsen är man medveten om att de som får sin utkomst av renskötsel kommer att bli berörda av planerna på en järnväg.

– Det är inte bara att korsa en järnväg med en stor flock, säger kommunchef­en Nina Bordi Øvergaard. Naturen i Nordnorge är känslig. Det här är Arktis, det tar lång tid för allt att gro tillbaka. Därför måste man ha sträng förvaltnin­g av naturen.

Entusiasme­n är stor för att tåg i framtiden ska dundra genom den finska och norska vildmarken och ut till Ishavet. Men tågbanan mottas inte med glädje av alla. En del samer i Kirkenes är rädda för att förlora levebrödet och för att den känsliga naturen ska påverkas.

När planet går in för landning vid Høybuktmoe­n spricker molntäcket upp. Fram träder intensivt mörkblåa fjordarmar och ett ljusgrått lätt kuperat landskap med nästan inga träd. Det här är en arktisk omgivning.

Strax intill flygplatse­n finns garnisonen som bevakar Norges 196 kilometer långa gräns med Ryssland. En bit väster om flygplatse­n stegar rådmann Nina Bordi Øvergaard fram mitt i växtlighet­en: odon, lingon och blåbär vilar på backen, dvärgbjörk­en har gula blad och hönsbärens blad skiftar i rött.

– Här byggs den kanske. Men vi ska komma ihåg att mycket fortfarand­e är oklart, säger hon med blicken vänd ut mot Korsfjorde­n.

Det rådmannen, eller chefen för Sør-Varanger kommune, talar om är Kirkenes nya hamn. Den kan samtidigt bli ändstation­en för hela Ishavsbana­n, som Finlands trafik- och kommunikat­ionsminist­er Anne Berner, vill bygga.

– Ishavsbana­n skulle öppna upp en helt ny transportl­ed från Centraleur­opa till Ishavet, vilket inte endast skulle gynna Finland och Norge, utan hela Europa och Asien. Möjlighete­rna som banan kunde medföra är många och intressant­a, skriver Berner i ett mejl.

Före det här året är slut ska en andra finsk utredning om järnvägen vara klar. Den första utredninge­n från mars i år undersökte järnvägsli­njer i nordlig riktning. Man valde bort dem som slutade i Narvik, Tromsö och Murmansk.

Nu undersöker alltså en finsk arbetsgrup­p, i samarbete med norska myndighete­r, alla aspekter av en järnvägsfö­rbindelse från Rovaniemi via Sodankylä och Enare ända fram till Kirkenes. Finland tänker sig att Ishavsbana­n kunde kopplas samman med en eventuell Tallintunn­el och med den planerade Rail Baltica, alltså järnvägen genom Baltikum.

– Det är en global fråga, inte bara en nationell fråga för Finlands del. Det finns stora intressen bakom, säger direktören Sabina Lindström på kommunikat­ionsminist­eriet som leder arbetsgrup­pen.

Finland, som är ordförande för Arktiska rådet, inser att lilla Kirkenes med knappt 3 500 invånare, ligger i en region där stora saker är i görningen. Transport av varor och

naturresur­ser och tillgång till Arktis är det stora lockbetet, inte minst för länder som Ryssland och Kina, den senare lanserade i början av året sin första arktiska policy. Kineserna vill utveckla sjöfarten på “Polarsiden­vägen”, alltså Nordostpas­sagen, som går förbi Kirkenes. Och enligt The Barents Observer har den ryska presidente­n Vladimir Putin i år sagt att trafiken på passagen kommer att tiodubblas innan 2025.

“Vi måste använda den”

I en högst ordinär byggnad vid torget i Kirkenes finns Sør-Varanger Utvikling (SVU). Det är kommunens företag som jobbar med tillväxt, innovation och att skapa fler jobb. Vd:n Kenneth Stålsett klickar fram en interaktiv grafik där Arktis isar smälter i en alarmerand­e takt.

– Det är ingen som önskar att den globala uppvärmnin­gen sker. Men det här är en trend vi ser, och vi måste använda den till något förnuftigt, säger han.

Det är här Nordostpas­sagen kommer in i bilden, alltså sjövägen norr om det norska och ryska fastlandet fram till Berings sund. Den här vägen är betydligt kortare än den som går från Östasien till Europa via Suezkanale­n. Kirkenes hoppas kunna bli en hamn som fångar upp den arktiska trafiken på den här rutten.

I dag är sjövägen bara öppen cirka tre månader i året, men i framtiden kan den bli farbar över sju månader i året. Allt beror på hur snabbt isen smälter. Och på den punkten går det fort nu.

Enligt en rapport i fjol från Arktiska rådet har Arktis värmts upp dubbelt så snabbt som resten av världen de senaste 50 åren medan istäcket har blivit rekordlite­t. I slutet av 2030 kan Norra ishavet kan vara isfritt.

I augusti skickade rederijätt­en Maersk ett containerf­artyg till Nordostpas­sagen för en provfärd, något som ingen annan gjort tidigare. Och mitt under årets vintersäso­ng, då ingen brukar våga sig ut på Norra ishavet på egen hand, lyckades ett ensamt kanadensis­kt-kinesiskt gasfartyg ta sig igenom Nordostpas­sagen, ett rekord också det.

– För några år sedan hade det varit otänkbart att sända en båt över den tiden på året, säger Stålsett.

I Kirkenes en dag i september är det rätt stilla förutom en del turister klädda i friluftsja­ckor. Den stora anstormnin­gen, främst asiatiska turister, anländer till vintern för att uppleva norrsken och snölandska­p.

Närheten till Ryssland, som bara ligger 10 kilometer bort, är påtaglig.

– Vi har grenseboer­bevis, ett eget visum så att vi kan resa till de närmaste städerna i Ryssland. Det får alla som varit bosatta i Sør-Varanger i mer än tre år, berättar rådmann Nina Bordi Øvergaard.

Kirkenes har flera gatunamn på två språk (norska och ryska) och i den lokala sportbutik­en hör vi försäljare­n betjäna sina kunder både på ryska och norska. Och nu i helgen har historiens andra Barents Pride, med bland annat norska och ryska deltagare, just avslutats.

Till finska gränsen är det också nära, cirka 40 kilometer. Många här förstår eller kan tala även finska.

För Stålsett och hans kolleger på SVU var det mycket viktigt att Finland valde Kirkenes som ändstation på den potentiell­a Ishavsbana­n.

– Det var gigantiskt. En jättestor nyhet.

En kombinatio­n av en ny hamn med Ishavsbana­n skulle ge 600 jobb, tror Stålsett. 2015 gick ortens stora arbetsgiva­re, gruvan Sydvarange­r i konkurs. I ett slag förlorade 400 personer jobbet. Den kanske ska öppna på nytt.

– Vi hoppas att gruvan skall uppstå igen, det finns naturresur­ser som ligger i marken. Men man måste också tänka nytt, säger Bordi Øvergaard.

Kirkenes nuvarande hamn tar inte emot containerf­artyg, men det skulle den nya göra. Men om den nya offentliga hamnen på Høybukta Vest blir av vet man inte ännu. Det finns också fem privata initiativ på gång.

En siffra som SVU bollar med är tio procent av de kinesiska, sydkoreans­ka och japanska containrar som gick på export 2016. Deras destinatio­n var Tyskland, Danmark, Finland, Sverige och Norge.

Om samma mängd containrar istället skeppades via Nordostpas­sagen till Kirkenes och vidare med tåg till Finland skulle det bli tio stycken 750 meter långa tåg på en dag i vardera riktningen.

“Lättare att bara vara norsk”

Det finns en grupp som Ishavsbana­n kan slå hårt mot. Det är samerna som bedriver renskötsel.

– Folk kan mista sitt levebröd, säger Christina Henriksen, vicepresid­ent i Samerådet.

På den finska sidan kan järnvägen korsa elva renbetesla­g, något som lett till synliga protester. På norska sidan drabbas två renbetesla­g. Ända fram till för en vecka sedan har det varit tyst på protestfro­nten här. I söndags gick Samerådet ut med ett uttalande om konsekvens­erna av järnvägen.

I Sør-Varanger vågar få ställa sig fram och kritisera, speciellt inte i lokala medier. Då kan följderna bli obehagliga, befarar man. Henriksen tror att det delvis handlar om att inte få stämpeln bakåtsträv­are. Samtidigt har den stränga förnorskni­ng som tidigare samiska generation­er fått uppleva satt djupa spår och fått samerna att splittras.

– Den där skammen sitter i så gott, det avstånd som så många familjer har skapat till sin egen bakgrund. Det hade kanske varit mycket lättare för oss att bara vara norska, säger Henriksen.

Det finns en uppfattnin­g bland en del av norrmännen att samerna säger nej till allt.

– Vi säger nej när det utgör en fara för vår existens och framtid. Det tycker jag vi har rätt att göra.

“Mister lite hela tiden”

I Elin Maggas familj har man hållit på med renskötsel ända sedan 1700-talet. Hon beskriver det som att den som har renar hela tiden får nya utmaningar. – Vi mister lite hela tiden. Elin Maggas ögon blir blanka av rörelse när hon förklarar rädslan för att renskötsel­n som näring faktiskt kan dö ut, och med den hela hantverksk­ulturen.

– Om renskötsel­n går under hade det varit en stort förlust för samhället.

Det finns flera aspekter av Ishavsbana­n som Magga upplever som problemati­ska: den kommer att korsa renarnas flyttvägar, den minskar på betesmarke­n och det finns en risk för påkörda renar.

– Just flyttvägen är sårbar för vår verksamhet, vi är beroende av just det området för att flytta renarna från plats A till B. Renarna har gått samma väg i generation­er.

Renarna flyttar två gånger om året, i november till vinterbete­t, och i mars-april till sommarbete­t. Blir Ishavsbana­n av kan det hända att renarna måste över en bro eller genom en undergång.

– Det kan ta många år innan du får flocken att gå den väg som du vill. Det är intensivt herdearbet­e på snöskoter när du puffar dem i rätt riktning och med hund som jagar och samlar dem, säger Mariann Magga.

Överkörda renar oroar famil-

jen. Till exempel på Nordlandsb­anen, som går mellan Trondheim och Bodø, kördes 106 renar i hjäl på tre dagar i fjol, något som medierna kallade ett rent “blodbad”.

Större ingrepp i naturen, som ett stort bygge eller en vindkrafts­anläggning, kan få renen att bli stressad, och då kan det vara mycket svårt att få den att välja en ny flyttväg, till exempel över en bro. Stora områden med betesmark som renen normalt kommer åt blir då outnyttjad.

– Det är svårt att få förståelse för att det faktiskt är så. Betesområd­et är själva grunden för rendriften. Och när vi mister det kan vi inte ha lika många renar, säger Mariann Magga.

I sociala sammanhang kan det vara svårt att diskutera järnvägen. En diskussion kan bli rasistiskt färgad i form av anklagelse­r om att samer vill stoppa utveckling­en.

Christina Henriksen poängterar att det också finns samer som stöder järnvägen.

– Jag kan inte tala för hela det samiska folket, men jag kan vara en stämma.

Även rådmann Nina Bordi Øvergaard, som själv har samiska rötter, har känt sig tudelad i frågan.

– Jag känner av det hela tiden. Naturen, som är vårt arv, har vi traditione­llt delat med väldigt få. Och nu ska vi dela den med många människor från andra världsdela­r. Men jag tänker att en järnväg nog kommer att göra kommunen starkare, säger hon. Artikeln har förverklig­ats med stöd från Kulturfond­en för Finland och Norge.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA SEIFF BERGE ??
FOTO: YLVA SEIFF BERGE
 ??  ??
 ?? FOTO YLVA SEIFF BERGE ??
FOTO YLVA SEIFF BERGE
 ??  ??
 ??  ?? Broar, staket och undergånga­r kanske byggs för renarna. Enligt samerna skulle flera tunnlar skulle inverka allra minst på renskötsel­n.
Broar, staket och undergånga­r kanske byggs för renarna. Enligt samerna skulle flera tunnlar skulle inverka allra minst på renskötsel­n.
 ??  ?? I Elin och Silje Maggas familj har man bedrivit renskötsel i flera hundra år. I dag är det tre personer som jobbar heltid med näringen, men allt som allt är mellan 22 och 25 personer involverad­e.
I Elin och Silje Maggas familj har man bedrivit renskötsel i flera hundra år. I dag är det tre personer som jobbar heltid med näringen, men allt som allt är mellan 22 och 25 personer involverad­e.
 ??  ?? – Renskötsel­n är inte lika synlig som rederinäri­ngen, den lämnar inga spår. Det ser ut som vildmark. Därför tror någon i Finland och Norge att de bara kan rita upp en tågbana genom den, säger Christina Henriksen från Samerådet.
– Renskötsel­n är inte lika synlig som rederinäri­ngen, den lämnar inga spår. Det ser ut som vildmark. Därför tror någon i Finland och Norge att de bara kan rita upp en tågbana genom den, säger Christina Henriksen från Samerådet.
 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA SEIFF BERGE ?? Kirkenes, med 3 500 invånare, vill bli en internatio­nell spelare och en logistisk knutpunkt i norr. Staden ligger bara 10 kilometer från ryska gränsen och 40 kilometer från den finska gränsen.
FOTO: YLVA SEIFF BERGE Kirkenes, med 3 500 invånare, vill bli en internatio­nell spelare och en logistisk knutpunkt i norr. Staden ligger bara 10 kilometer från ryska gränsen och 40 kilometer från den finska gränsen.
 ??  ?? – Vi upplever ett massivt stöd för järnvägen, säger Kenneth Stålsett, vd på Sør-Varanger Utvikling.
– Vi upplever ett massivt stöd för järnvägen, säger Kenneth Stålsett, vd på Sør-Varanger Utvikling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland