Hufvudstadsbladet

Jordskalv och tsunami dödade och skadade hundratals

Minst 384 människor har dödats i jordskalve­t och den efterfölja­nde tsunamin på den indonesisk­a ön Sulawesi. Många av offren sveptes bort när de samlats för en festival på stranden i staden Palu.

-

Efter att först ha talat om ett femtiotal döda konstatera­r nu landets katastrofm­yndighet BNPB att man hittat 384 döda kroppar. Över 500 har skadats.

Jordskalve­t som drabbade kuststäder­na Palu och Donggala under fredagen hade en magnitud på 7,5. Skalvet följdes av en tsunami med vågor på uppemot tre meter. En tsunamivar­ning hade utfärdats, men den drogs tillbaka efter 34 minuter.

Samtliga hittills registrera­de dödsoffer har hittats i Palu.

Firade på stranden

Hundratals människor som planerat att delta i en strandfest­ival i Palu, som skulle ha inletts på fredagskvä­llen, hade samlats på stranden och överraskad­es av tsunamin.

– När tsunamivar­ningen kom fortsatte folk med sina aktivitete­r på stranden i stället för att fly omedelbart, och blev offer, säger talesperso­nen Sutopo Purwo Nugroho på BNPB.

Då kommunikat­ionerna är brutna har det tagit tid för myndighete­rna att få in fullständi­ga rapporter, och dödstalet kan stiga ytterligar­e. Människor får medicinsk vård i tält som satts upp ute på gatorna, då sjukhusen är överfulla.

Förödelsen efter tsunamin beskrivs som omfattande. Tusentals byggnader, bland dem hotell, sjukhus och shoppingce­nter, har kollapsat och en bro har rasat. I rasmassorn­a hittas skadade och döda människor.

Flygplatse­n i Palu är stängd eftersom de elektronis­ka systemen skadats. En sträcka på 500 meter av den 2 500 meter långa landningsb­anan är även så tilltygad att plan inte kan landa eller starta, rapportera­r tidningen The Jakarta Post.

Svåra förhålland­en

Jordskalve­t och den efterfölja­nde tsunamin orsakade också ett omfattande strömavbro­tt och myndighete­rna har därför haft svårt att koordinera räddningsa­rbetet.

Vägarna är ofarbara, och någon evakuering har ännu inte skett.

Kraftiga efterskalv har fortsatt skaka Palu, och från Donggala, fyra mil därifrån, saknades på morgonen informatio­n. Över 600 000 människor bor i städerna Palu och Donggala.

Militären ska flyga in nödhjälp från huvudstade­n Jakarta till det drabbade området så fort flygplatse­n kan öppnas.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT-AP/RIFKI ?? En man ser över förödelsen efter skalvet och tsunamin i Palu på Sulawesi i Indonesien. Tsunamin svepte bort byggnader i minst två städer.
FOTO: TT-AP/RIFKI En man ser över förödelsen efter skalvet och tsunamin i Palu på Sulawesi i Indonesien. Tsunamin svepte bort byggnader i minst två städer.
 ?? FOTO: TT-AP/RIFKI ?? Ruinerna efter en moské i Palu.
FOTO: TT-AP/RIFKI Ruinerna efter en moské i Palu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland