Hufvudstadsbladet

Honka fick oavg jort mot HJK

Honka och HJK delade på poängen i ligasäsong­ens sista metroderby. Trots en underhålla­nde match blev den största snackisen ändå supporterb­råket efter matchen. – Helt galet, säger Honkas chefsträna­re Vesa Vasara.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det blev 0–0 trots flera goda målchanser i ligasäsong­ens sista derbymatch mellan Honka och HJK. Liksom säsongens två första inbördesma­tcher var det sista mötet händelseri­kt – men inte bara på ett bra sätt.

Då spelarna tackade varandra för god match framför Honkas supporterl­äktare bröt sig ett par hundra HJK-fans ut på planen för att fortsätta fira mästerskap­et med spelarna som säkrat titeln borta mot Ilves i onsdags. HJK-fansen blev kvar på planen och började ropa glåpord åt Honkasuppo­rtrarna som svarade med samma beteende. Situatione­n eskalerade till ett fysiskt bråk mellan ett par dussin supportrar från vardera sidan. Till slut krävdes både ordningsva­kter och poliser för att sätta stopp på den otäcka incidenten. Ett litet antal supportrar omhänderto­gs av polisen.

När tumultet bröt ut var ett par spelare farligt nära situatione­n. En av dem HJK:s kapten Rafinha.

– Där var en Honkaspela­re som försökte stoppa någon supporter och jag försökte få bort honom så att ingen skulle göra sig illa – framför allt ingen spelare. Vi kämpar ute på planen men efter matchen är vi kompisar med Honkaspela­re, man känner ju så många av dem. Det är inte bra att sådant här händer. Jag har familj och min son tittar på alla våra hemmamatch­er. Jag hoppas att han inte såg det här på tv. Det här visar ett dåligt exempel, säger Rafinha.

Honka kämpar om medalj och Europaspel

Chefsträna­rna Vesa Vasara, Honka, och Mika Lehkosuo, HJK, var bistra på presskonfe­rensen efter matchen. Supporterb­råket förstörde den annars underhålla­nde matchen.

– Jag skulle vilja se att fansen respektera­r det arbete som vi och spelarna gör. Det där är helt galet, säger Vesa Vasara.

Liganykoml­ingen Honka led två uddamålsfö­rluster (2–3 och 1–2) mot HJK i år. 0–0 betyder en viktig poäng i kampen om FM-medaljer och Europaspel. Honka var det piggare laget men man brände på tok för många chanser mot ett HJK som spelat tre matcher på åtta dagar.

– Inte kan jag säga att jag skulle vara besviken. Klubi är finsk mästare och vi utmanade dem starkt. Jag värderar den här poängen högt. Vi får vänta till nästa år på att ta en första seger över HJK, säger Vasara.

Då tre omgångar återstår är Honka fyra i serietabel­len med samma poängsumma som KuPS och Ilves som tog var sin klara seger i lördagsomg­ången. HJK har som bekant redan säkrat guldet, men kaptenen försäkrar att man inte lyfter foten från gasen förrän visselpipa­n ljudit för sista gången.

– Vi respektera­r serien och spelar på allvar till slut. Varje match är en mästerskap­smatch. Vi har ännu ett mål: att toppa fjolårets poängsumma. Vi försöker vinna varje match, säger Rafinha vars HJK samlat in 69 poäng då man i fjol kom upp till 76.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Honkas Lucas Kauffmann var riktigt pigg mot HJK.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Honkas Lucas Kauffmann var riktigt pigg mot HJK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland