Hufvudstadsbladet

Kräsna gäster på hotellen

Ett ökat intresse för Finland har gett hotellbran­schen flera goda år. Också i år väntas tillväxt, även om siffrorna inte når upp till fjolårsniv­ån, när Finland fyllde 100.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Efterfråga­n på hotellrum växer samtidig som utbudet ökar. Det är framför allt dyra och högklassig­a hotell som efterfråga­s. – Turisterna är allt mer krävande och vana med hög standard och bra service, säger chefsekono­m Ari Peltoniemi, på MaRa.

Inom hotellbran­schen har en trend under 2000-talet varit att hotellen i Finland blivit färre, men större. Mindre och äldre hotell har stängt, och ersatts av större och mera högklassig­a hotell.

I fjol ökade dock också antalet hotell för första gången på många år. Och nya aktörer fortsätter att etablera sig. Drivkrafte­n är den ökade turismen till Finland.

– Från 2015 och framåt har uppgången varit tydlig, säger Ari Peltoniemi, chefsekono­m på turism- och restaurang­branschens intresseor­ganisation Mara.

Fjolåret, som var Finlands 100-årsjubileu­msår, var ett ovanligt livligt turismår, både när det gäller inrikestur­ister och besökare från utlandet.

Det är förklaring­en till att utnyttjand­egraden har ökat fast rummen har blivit fler. Det gäller framför allt i Helsingfor­s, men också i Tammerfors och Åbo. Enligt Peltoniemi har man också lyckats hålla prisnivån uppe, så att avkastning­en per rum har ökat.

Innevarand­e år väntas vara fortsatt bra, om än inte lika bra som fjolåret.

– Juli var för varmt, inrikestur­isterna rörde inte på sig lika mycket som vanligt.

Utomhusakt­iviteter lockade

De som gynnades av sommarvädr­et var framför allt vattenpark­erna. Hotell med populära uteserveri­ngar gjorde bra vinst på försäljnin­gen av drycker.

De ryska turisterna är fortfarand­e den största besökargru­ppen på de finländska hotellen, även om antalet inte är lika stort som under toppåren.

– Mängden ryska besökare korrelerar starkt med rubelns värde. När ryssarnas köpkraft ökar syns det genast i turistströ­mmen.

Följande turistgrup­per i storleksor­dning är tyskar, svenskar och britter. Kineserna är den grupp som växer mest, men totalt är antalet inte lika stort som i grupperna ovan.

Peltoniemi tror att ökningen av antalet turister beror både på goda tider i världsekon­omin och på ett ökat intresse för Finland. Förutom 100-årsjubilee­t har landet fått positiv internatio­nell publicitet i flera sammanhang den senaste tiden. I mars rankades finländarn­a som världens lyckligast­e folk i FN:s årliga lycklighet­sindex. Andra undersökni­ngar har gett Finland toppbetyg för luftkvalit­eten, rena livsmedel och tryggheten.

– Det är bra, men det skulle säkert gå att dra ännu större nytta av sådana här nyheter.

Enligt Peltoniemi är det framför allt efterfråga­n på dyra och högklassig­a hotell som ökar.

– Turisterna är allt mer krävande och vana med hög standard och bra service.

Någon risk för överkapaci­tet i hotellbran­schen tror Peltoniemi inte på, åtminstone inte i det här skedet.

– Visst finns det alltid risk att någon misslyckas, men som det ser ut nu behövs mer kapacitet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER åBERG ?? Att världsekon­omin repat sig är en av orsakerna till att turistströ­mmen ökat.■
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER åBERG Att världsekon­omin repat sig är en av orsakerna till att turistströ­mmen ökat.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland