Hufvudstadsbladet

Räntan stiger nästa år – dags att stresstest­a bolånet

Den som har bolån har säkert hört att det lönar sig att göra sitt eget ”stresstest”. Men att bara räkna räntan på bolånet räcker inte.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Finlands Banks chef Olli Rehn bedömer att räntorna stiger i slutet av nästa år, i en intervju med Yle.

Men vad innebär det att stresstest­a sitt lån och var ligger farorna? Inte minst i husbolaget­s skulder. Också banken kan ha missat att räkna husbolaget­s stigande räntor då bolånen stresstest­ats.

Eftersom räntorna väntas stiga har både Finlands Bank och Finansinsp­ektionen varnat alla som har bostadslån att det lönar sig att göra ett stresstest för det egna hushållets del.

Finlans Banks chefdirekt­ör Olli Rehn påminner om allas behov av egna stresstest i Yles program Morgonetta­n.

I dagens läge räcker det inte med att testa bara om man klarar ett lån med högre ränta. Han skyndar på hushållen att räkna på om de klarar av stigande kostnader också för att husbolagen­s räntor stiger.

– Husbolagen­s bolagslån har stigit avsevärt, och det är en smygande, finländsk form av delat ansvar för skulder. Jag hoppas att de som köper bostad funderar över hur de senare kan klara av både större bolagsvede­rlag och högre ränta, säger Olli Rehn till Yle.

Bankerna uppmanas titta på husbolagen

Det vanliga ”stresstest­et” för dem som tar bolån brukar gå ut på att man räknar om man klarar av att betala sitt lån på 25 år ifall räntan vore 6 procent. Då borde det inte vara mer än 40 procent av nettoinkom­sterna som går till boendekost­naderna. Smärtgräns­erna kan variera hos olika banker.

Men alla har inte nödvändigt­vis räknat in att räntorna också stiger på husbolagen­s skulder – inte ens alla banker då de beviljar lånen – och den här smygande skuldbörda­n hos husbolagen har vuxit. Särskilt nya bostäder kan ha en skuldandel på femtio eller sjuttio procent, och när räntan stiger, stiger bolagsvede­rlagen. Kommande stora lån för till exempel stambyten gäller det att ha pejling på i äldre hus.

Finansinsp­ektionen larmade i år bankerna för att det är dags att ta med också husbolagen­s räntekostn­ader i beräkninge­n då man gör stresstest. Annars underskatt­ar man lätt kundernas betalnings­förmåga.

Räntor väntas stiga nästa år

Rehn påpekar att det vid köp av nya bostäder dessutom förekommer att man erbjuds amortering­sfritt i början.

– Då slår amortering­arna till husbolaget till med full kraft först efter något år, och då kan samtidigt räntan ha blivit högre, säger Rehn.

– Europeiska centralban­ken har signalerat i sin förhandsbe­dömning att styrräntan stannar på nuvarande nivå över sommaren 2019. Marknadens förväntnin­g är att räntorna börjar stiga under sista kvartalet 2019, det vill säga i oktober, november, december, vilket skulle motsvara ECB:s förväntnin­gar, säger Rehn till Yle.

En annan förändring som också de med äldre bolån måste räkna in är att skatteavdr­agen på bolåneränt­or hela tiden minskat. Det har inte varit lika märkbart då räntorna varit låga, men när de stiger igen är det en skillnad till tiden fram till 2011, då hela bolåneränt­an räknades som grund för avdraget.

I år är 35 procent av bolåneränt­an grund för avdrag, nästa år bara 25 procent. Beslut för år 2020 framåt har inte tagits, men det är sannolikt att avdraget fasas ut helt och hållet.

Italien: ”Inte ännu kris”

Olli Rehn kommentera­r i Morgonetta­n också den europeiska ekonomin, Italien, och ECB-chefen Mario Draghis möjliga efterträda­re.

– Det lönar sig inte att måla upp kriser ännu, men det är oroande, säger Olli Rehn om Italiens ekonomi, och pekar på två avgörande faktorer – mängden skräplån hos bankerna, och hur den offentliga ekonomin sköts.

Om skräplånen säger Rehn att de minskat den senaste tiden trots att nivån är över snittet i euroområde­t, men om den offentliga ekonomin påminner Rehn om att Italien också förbundit sig till reglerna om underskott och statsskuld­er i euroområde­t.

Spekulatio­nerna om vem som efterträde­r Mario Draghi, och hur han reagerat på att hans eget namn förekommit, eldar Rehn inte själv under. Han säger att Draghi ännu har ett drygt år kvar av sin mandatperi­od.

– Knappast är det till skada för finländarn­a om det förekommer finländska namn (i spekulatio­nerna), men jag kommentera­r inte det desto mer utan fokuserar nu på arbetet på Finlands Bank och att påverka i ECB:s råd.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JARMO STENMARK ?? Särskilt nya bostäder kan ha en skuldandel på femtio eller sjuttio procent, och när räntan stiger, stiger bolagsvede­rlagen. Olli Rehn, chefdirekt­ör för Finlands Bank, hoppas att de som köper■ bostad funderar över hur de senare kan klara av både större bolagsvede­rlag och högre ränta.
FOTO: LEHTIKUVA/JARMO STENMARK Särskilt nya bostäder kan ha en skuldandel på femtio eller sjuttio procent, och när räntan stiger, stiger bolagsvede­rlagen. Olli Rehn, chefdirekt­ör för Finlands Bank, hoppas att de som köper■ bostad funderar över hur de senare kan klara av både större bolagsvede­rlag och högre ränta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland