Hufvudstadsbladet

Trump trumpetar som en elefant i FN:s porslinsbu­tik

Vad ska FN vara och göra då nationalis­men sprider sig, USA under Trump soloåker och de gemensamma målen tonar bort?

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

FN:s 73:e generalför­samling har pågått hela veckan. Statschefe­r från världens alla hörn har träffats och hållit tal i FN-högkvarter­et i New York. Stämningar­na i världen talar sitt tydliga språk om att en organisati­on som FN behövs mer än på länge, men samtidigt har svårighete­rna för FN att göra sig hörd ökat. Orsakerna är desamma, nationalis­mens utbredning och ett minskat engagemang för globala och gemensamma intressen på flera håll.

Det finns enorma utmaningar, det må sedan gälla klimatförä­ndring, flyktingar, terror, fattigdom eller konflikter som hotar eller redan pågår. Så länge det inte finns andra forum av FN:s kaliber så är det av största vikt att FN:s roll och position bibehålls och högaktas.

Den färska generalsek­reteraren Antonio Guterrez driver på en reformagen­da för fred, utveckling, samarbete och administra­tion. För att lyckas krävs mer resurser, men då budgeten tvärtom minskar så är även den ekvationen svårlöst.

Det blir inte lättare av att centrala medlemmar inte litar på varandra. Bristen på tillit är kanske det största hindret för att FN ska fås att fungera bättre. Dessutom är förväntnin­garna på FN så olika bland alla 193 medlemmar.

USA är i en nyckelstäl­lning för att FN ska vara framgångsr­ikt också i framtiden. I sitt tal inför generalför­samlingen inledde president Donald Trump med att skryta om vad hans administra­tion har fått till stånd. Det fick salen att bryta ut i ett skratt, men inte för att Trump var rolig, närmast för att han är så otrolig.

I övrigt koncentrer­ade sig Trump främst på kärnenergi­avtalet med Iran som han ensidigt drog USA ur för några månader sedan. Samtidigt återupptog­s sanktioner­na mot Iran, något som Trump anser att också de andra länderna som har underteckn­at avtalet borde göra. I FN hotade han till och med dessa om de inte följer USA.

I säkerhetsr­ådet fortsatte Trump korståget mot Iran, men också Kina fick sig där en släng av sleven. Enligt Trump försöker Kina påverka det föreståend­e kongressva­let i USA så att hans republikan­er ska förlora. Kineserna avvisade genast beskyllnin­garna, som Trump inte preciserad­e på något sätt.

Att Trump saknar takt och ton har vi vetat redan länge. Han tycks också strunta i vilket forum han uppträder i och vad som är comme il faut att säga eller ta upp där. Det är Trump och USA som gäller, allt annat verkar han anse sig kunna strunta i.

Trumps tankevärld ligger långt från grundtanka­rna bakom FN, så det är inte så konstigt att den amerikansk­a presidente­n agerar som en elefant i en porslinsbu­tik då han rör sig och uttalar sig i FN:s rum och salar.

Internatio­nella och multilater­ala avtal är enligt Trump till för att brytas om de inte fyller hans krav på hur en deal ska se ut för att gynna USA.

USA har alltid varit den största garanten och ekonomiska bidragsgiv­aren till FN. Med Trump vid spakarna hotas FN mer än tidigare av att förlora sin roll och tyngd i världspoli­tiken. Trump såg till att USA i somras lämnade FN:s råd för mänskliga rättighete­r och finansieri­ngen av flera andra FN-organ har avbrutits.

Säkerhetsr­ådet är i dag inte ett organ som fungerar som önskat. Då de permanenta medlemmarn­a har vetorätt fås i praktiken aldrig resolution­er till stånd i de riktigt heta frågorna. Det är alltid någon som lägger in sitt veto.

Möjlighete­rna till konfliktlö­sningar och fred får ge vika för maktpoliti­k och vetostater­nas egna intressen. Säkerhetsr­ådet kan inte agera eller ens ena sig kring fördömande­n då varje medlemslan­d med vetorätt har sin intressesf­är och tillsamman­s täcker de i praktiken hela världen.

För att rådet skulle få en större betydelse för världsfred­en bör det ske någon förändring, men ingen vill ge ifrån sig nuvarande makt.

En gång i tiden trodde många att FN skulle kunna förändra världen. Det visade sig vara svårare än väntat och just nu förefaller det i det närmaste omöjligt. Men det är fel att ge upp, FN är värt fortsatta ansträngni­ngar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland