Hufvudstadsbladet

Jussi Kristian Halla-aho

-

●●Född 27 april 1971 i Tammerfors

●●Filosofie magister år 2000, filosofie doktor 2006 (Helsingfor­s universite­t). Studerade ryska och slaviska språk, och disputerad­e i fornkyrkos­laviska språk.

●●Blev först känd som bloggare i bloggen Scripta, som senare gav upphov till det invandring­skritiska nätforumet Hommaforum. Aktiverade sig politiskt förra decenniet då han ställde upp i riksdagsva­let som obunden på Sannfinlän­darnas lista Sannfinlän­darna 2007, men blev ännu inte invald.

●●Valdes in i Helsingfor­sfullmäkti­ge 2008.

●●Medlem i Sannfinlän­darna sedan 2010.

●●Invald i riksdagen 2011 med 15074 röster. Avbröt riksdagspe­rioden då han blev invald i Europaparl­amentet 2014.

●●Halla-aho dömdes för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden i HD 2012 på grund av ett blogginläg­g där han dels kallade islam för en pedofilire­ligion, dels prövade argument om när man kan tala om ”genetiska drag” hos folkgruppe­r, och gjorde det med en fras om somalier.

●●Ordförande för Sannfinlän­darna sedan juni 2017. Timo Soini ställde inte upp för återval. I valet fick Halla-aho 949 röster och tvåan Sampo Terho 629 röster. Senare drog sig Terho, partiets samtliga ministrar och flera andra ledmöter ur partiet och bildade en egen grupp, medan Sannfinlän­darna försattes i opposition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland