Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darnas viktigaste valfrågor enligt Halla-aho

-

Hållbar offentlig ekonomi och skatterefo­rmer

”Statsfinan­serna ska vara på hållbar grund med ansvarsful­lt hushålland­e, och hit hör också att förnya bidragssys­temet och arbetsmark­naden, stödja industrin och sysselsätt­ningen, så att inte skatterna behöver höjas”. ”Det behövs också modiga skatterefo­rmer som stöder medelklass­ens köpkraft och möjlighet att konsumera service. Energikost­naderna är för höga, och beskattnin­gen är central för industrin. Progressio­nen naggar på medelklass­ens köpkraft. Det behövs sänkningar i inkomstska­tten. Företagssk­atten borde gå mot estnisk modell, där man beskattar först då vinster tas ut, inte när företag investerar och växer.”

Definiera samhällspr­ioritering­ar

”Det här är något som skiljer oss från andra partier – vi vill definiera basfunktio­nerna som pengar ska läggas på. Finland ska i första hand vara en finländsk intressebe­vakare, allt annat är sekundärt.”

Kostnadern­a för boende och trafik

”Det handlar inte bara om lön, utan vad man har kvar i handen efter skatter och utgifter. I huvudstads­regionen har man råd att bo antingen om man är rik eller om man lever bara på bidrag, på grund av hur bostadsbid­raget är uppbyggt. Men om man jobbar för en liten inkomst har man inte råd – inte ens att pendla. Bränsleska­tten är en plattskatt som drabbar låginkomst­tagare.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland