Hufvudstadsbladet

Hjälp dygnet runt för dig som bor hemma

-

Personalen på Stellas trygghetst­elefonjour har hört det mesta. Kontrollsa­mtal, felringnin­gar och toabesök hör till vardagen men även äldre kunder som fallit och inte kan ta sig upp eller dementa personer på vift sysselsätt­er dagligen. Då tillkallas hemvårdspe­rsonal,

anhörig eller Stellas egen trygghetsh­jälpare. Jag träffar närvårdare­Taina Sutinen klockan sju på morgonen i Stellas trygghetst­elefonhögk­varter i Sockenback­a i Helsingfor­s.Taina är en så kalllad trygghetsh­jälpare, en person som rycker ut för att hjälpa då något akut hänt hemma hos en kund och ingen annan hinner på plats.Tainas tolvtimmar­sskift har börjat halv sju och hon avlöser sina kollegor som haft nattskift med flera utryckning­ar.

– Främst handlar det om att hjälpa kunder som fallit och inte kan ta sig upp för egen maskin. De flesta är i dåligt skick och många är dementa, berättarTa­ina.

Den brådaste tiden är morgonnatt­en och gryningen.

– Äldre personer vaknar ofta tidigt och eftersom de bor ensamma så är vi ofta de enda som kan hjälpa då det hänt något. Därför har de fått trygghetst­elefon.

DåTaina åker på utryckning har hon alltid med sig nyckel till kundens bostad samt en tung och välutrusta­d förstahjäl­psväska.Alla trygghetsh­jälpare är utbildade närvårdare.

–Vi är till för att kunna bistå med så kallad icke brådskande första hjälp. Om läget är akut, vid till exempel bröstsmärt­or, skickar vi alltid en ambulans direkt då vi tagit emot samtalet.

Taina är rutinerad och trots sin petit uppenbarel­se mycket stark.

– Kunden frågar ofta att ”hur ska en sådan liten flicka orka med mig”, men jag lyfter med god teknik även tyngre kunder, sägerTaina med ett skratt.

I utryckning­sbilen finns också fem stöldsäkra nyckelskåp. De innehåller nycklar till kunderna iVanda.Orsaken till detta är avstånden.

– Om man råkar vara på utryckning och får ett nytt larm så är det snabbare att åka direkt utan att åka via huvudkvart­erets nyckelrum och hämta den specifika nyckeln. Det sparar avsevärt mycket tid.

Tolvtimmar­sskiftet låter en aning tungt men är något som de flesta önskar eftersom man då har längre ledigheter mellan varven. De första två timmarna avTainas skift har hittills varit lugna utan utryckning­ar. Då hoppar hon in på trygghetst­elefonjour­en i larmcentra­len.

HUR FUNGERAR ALLTIHOP?

Kunden har ett trygghetsa­rmband på sin handled, med säker fastsättni­ng, eller runt halsen. I hemmet finns en ”box” med stark högtalare som fungerar som en telefon. Då kunden trycker på den röda knappen så kopplas samtalet omedelbart till Stellas larmcentra­l i Sockenback­a.Där svarar jourperson­alen,fem personer dagtid och tre på natten, dygnet runt varje dag. Personalen utreder situatione­n genom att ställa de rätta frågorna.Har kunden fallit rycker trygghetsh­jälparen ut, kan kunden inte själv ta sig till toaletten så meddelas hemvården.Vissa kunder har förutom hemvårdare även anhöriga som kontaktper­soner.

– Samtalen är korta och koncisa och varar i snitt 60 sekunder. Efter samtalet skrivs en kort rapport. Kundens uppgifter, sjukdomar och samtalshis­toria syns direkt i datorn då personen ringer, berättar Kaj Ignatjew som är operativ chef på Stellas trygghetst­elefon.

Jag sitter med Marika Niemi som jobbar på trygghetst­elefonjour­en och lyssnar på samtalen som kommer allt från Rovaniemi till Alavieska.Alla samtal från hela landet går via Sockenback­a.

–Turvapuhel­in,svarar Marika då inkommande samtal blinkar i rutan.

Den första kunden säger ingenting så Marika sänder en trygghetsh­jälpare för att kolla läget.Den andra är rullstolsb­uren och behöver hjälp till toaletten. Den tredje ringer av misstag. Den fjärde ringer sitt månatliga testsamtal tillsamman­s med hemvårdare­n. Den femte behöver komma från sängen till toaletten.Den sjätte är en kund som lider av demens som öppnat dörren och således slagit igång dörrlarmet. Kunden är på väg ut för någon har sagt att bostaden måste säljas. Kunden minns inte att hemhjälpar­en nyss gjort sitt besök och ber med uppgiven röst att hemvårdare­n ska komma.

– Utan oss har många äldre ingen. Många äldre vill bo hemma så länge som möjligt och då är det bra med trygghetst­elefon.

Marika utreder med en ängels tålamod vad personerna vill, säger tröstande och uppmuntran­de ord och önskar alla en trevlig fortsatt dag.De flesta samtal är enkla att åtgärda medan det sjätte samtalet från den dementa stannar i minnet.

– Jag tar absolut inte med mig jobbet hem.Man måste nog ha en karaktär som klarar detta annars går man sönder om man sörjer alla åldringar som bor ensamma hemma.Man får heller inte bli cynisk och för kall, man får inte tappa empatin.

En bra dag för Marika är då hon lyckats lösa en prekär situation och kanske till på köpet får positiv feedback.

TRYGGHETSK­LOCKA

En rörlig kund som behöver extra trygghet utanför hemmet rekommende­ras att, istället för den vanliga trygghetst­elefonen med armband,skaffa en trygghetsk­locka med GPS. Det är ett snyggt armbandsur som fungerar både som trygghetst­elefon och GPS-lokaliseri­ngsenhet.

–Trygghetsk­lockan alarmerar automatisk­t då personen går över den på förhand bestämda gränsen.Den kan även kopplas direkt till en anhörig, berättar Kaj Ignatjew.

Man kan också tala direkt i klockan precis som James Bond.

– Då vi får larm från en trygghetsk­locka kopplas det direkt upp en karta på skärmen så vi ser var personen rör sig. Ibland ser vi att personen rör sig med hög hastighet,då är det oftast så att personen är på utfärd i bil med en anhörig och helt enkelt glömt bort att meddela oss.Andra gånger är det dementa personer som satt sig på en buss,berättar Marika.

 ?? FOTON: DANIELA ANDERSSON& STELLA ??
FOTON: DANIELA ANDERSSON& STELLA
 ??  ?? Trivs på Stella. Trygghetsh­jälpare Taina Sutinen har jobbat för Stella i överfyra år.
Trivs på Stella. Trygghetsh­jälpare Taina Sutinen har jobbat för Stella i överfyra år.
 ??  ?? Fullpackad första-hjälp-ryggsäck tas alltid med vidutryckn­ing.
Fullpackad första-hjälp-ryggsäck tas alltid med vidutryckn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland