Hufvudstadsbladet

Stresstest­a bolånet

-

●●Ett vanligt ”stresstest” för hushållets bolån är att räkna ut om man klarar av att betala sitt lån på 25 år ifall räntan vore 6 procent. Finansinsp­ektionen rekommende­rar banker att stresstest­a nya lån på det sättet.

●●Det borde inte vara mer än 40 procent av nettoinkom­sterna som går till boendekost­naderna. Smärtgräns­erna kan variera hos olika banker.

●●Riskgränse­n på 40 procent skulle innebära att man med en nettolön efter skatt på till exempel 2000 euro, inte ska ha lånekostna­der som överstiger 800 euro i månaden.

●●Beräkna också hur husbolaget­s lån stiger, särskilt om det är ett nybygge, men också om husbolaget har stora skulder på kommande. Ta reda på hur en räntehöjni­ng påverkar bolagsvede­rlaget.

●●Avdraget för bolåneränt­an har minskat stegvis sedan 2012. Nästa år är bara 25 procent av räntan grund för avdrag. Om de årliga ränteutgif­terna är 2000 euro dras 150 euro av i beskattnin­gen nästa år (jämfört med omkring 600 euro före 2012). Räntan på husbolagsl­ån kan inte dras av alls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland