Hufvudstadsbladet

Budgetpeng­ar önskas för kustbanan och fler familjer

- SPT-ERIK SANDSTRÖM

På fredagen var sista dagen för riksdagsle­damöterna att lämna in budgetmoti­oner. Enligt finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) finns det inte mycket spelrum för ökade utgifter.

Riksdagsle­damöterna har lämnat in en hel del förslag till nästa års budget. Budgetprop­ositionen för 2019 visar i år ett underskott på 1,4 miljarder som skulle finansiera­s med lån. Ef- tersom bruttonati­onalproduk­ten ser ut att växa skulle ändå Finlands statsskuld minska i förhålland­e till bnp.

Trots att ekonomin växer säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) till Helsingin Sanomat att statens finanser är hotade på lång sikt och på 2020-talet kommer pengarna inte att räcka till utan strukturel­la förändring­ar. Sysselsätt­ningsgrade­n borde nå 80 procent enligt Orpo.

Bland budgetmoti­onerna föreslog bland annat Kristdemok­raterna en babypennin­g på 1 000 euro för att uppmuntra familjer att skaffa barn. Finlands åldrande befolkning leder till allt större problem för statens finansieri­ng.

I ett pressmedde­lande skriver SFP:s riksdagsle­damöter Anders Adlercreut­z och Thomas Blomqvist att det behövs resurser för att förbättra kustbanan mellan Åbo och Helsingfor­s.

– Kustbanan som går mellan Helsingfor­s och Åbo är utan tvekan en av de viktigaste delarna av infrastruk­turen i södra Finland. Järnvägssp­året behöver en grundförbä­ttring och dubbla spår på åtminstone en del av sträckorna, säger Adlercreut­z i pressmedde­landet.

De grönas riksdagsle­damot Outi Alanko-Kahiluoto vill ha pengar i budgeten för barnpsykol­oger. I ett pressmedde­lande skriver hon att målet är att förhindra att unga blir utslagna.

– I nuläget garanterar lagen att elever får tillgång till psykologtj­änster, men i praktiken har skolorna inte klarat av att uppfylla kraven. Det har speciellt varit problem att få tillgång till skolpsykol­oger, säger Alanko-Kahiluoto i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland