Hufvudstadsbladet

Tripoli vädjar till FN efter våldsspira­l

Över en månad av blodiga strider i Tripoli har paralysera­t Libyens bräckliga enhetsrege­ring. Nu ber den FN att släppa politiken – och i stället fokusera på grundlägga­nde säkerhet.

-

– Prioritet måste ges till säkerhet och stabilitet, sade enhetsrege­ringens utrikesmin­ister Mohamed Siala inför FN:s generalför­samling.

FN-insatsen i Libyen bör ställas om, tillade han.

– Vi uppmanar till en omvandling av Unsmil, som är en särskild politisk insats, till en insats till stöd för Libyens säkerhet och stabilitet.

Gytter av miliser

Siala preciserad­e dock inte om han tänker sig regelrätta fredsbevar­ande FN-styrkor, eller någon annan form av säkerhetss­töd.

Minst 117 människor har dödats och 400 skadats under en månad av strider mellan olika väpnade grupper i Tripoli. Sedan i onsdags har vapnen tystat då enhetsrege­ringen, GNA, meddelade att man fått till en vapenvila.

Gyttret av väpnade grupper och deras skiftande allianser innebär stora problem för GNA, som själv är beroende av miliser för sin säkerhet. I utbyte mot militärt stöd har grupperna infiltrera­t både politiska och militära institutio­ner i Tripoli.

Svår sits

Enligt den nya vapenvilan har GNA åtagit sig att klippa de banden och i stället försöka uppnå ett statligt våldsmonop­ol. Det lär bli svårt. – Dessa grupper har varit smarta nog att ta sig in i huvudstade­ns polis och dess ekonomiska institutio­ner. GNA samarbetar med dem, är beroende av dem och lutar sig mot dem, säger Jalel Harchaoui, Libyenkänn­are vid Université Paris 8, till AFP.

Det svårt krigshärja­de Libyen har inte haft en fungerande och allmänt erkänd regering sedan diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades i ett Natostött uppror 2011.

Unsmil inrättades samma år för att ge stöd till försöken att bygga nya myndighete­r. FN-insatsens fokus har legat på att få till politisk dialog mellan de olika väpnade och politiska fraktioner­na.

Enhetsrege­ringen i Tripoli kom till efter en överenskom­melse som förhandlat­s fram av FN. Den har dock inte erkänts av ett konkurrera­nde självutnäm­nt styre i östra Libyen.

 ?? KHALIFA
FOTO: TT-AP/MOHAMED BEN ?? Medlemmar i en milisgrupp som strider för den FN-stödda enhetsrege­ringen under strider i Wadi Alrabie, söder om Tripoli, den 21 september.
KHALIFA FOTO: TT-AP/MOHAMED BEN Medlemmar i en milisgrupp som strider för den FN-stödda enhetsrege­ringen under strider i Wadi Alrabie, söder om Tripoli, den 21 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland