Hufvudstadsbladet

Förväntnin­garna är journalist­er som skapar berättande texter

-

HBL Några kända medieprofi­ler har i HBL efterlyst läsarreakt­ioner på Staffan Bruuns bok om tidningen han tjänade så länge; det är många dåliga beslut som kunde ventileras, att ta lärdom av.

När detta skrivs (24.9) sitter jag med måndagens nummer som fullständi­gt saknar skrivglädj­e och HBL-själ. Ok, det är måndag, men ändå. De flesta notiser, som inte ens har något nyhetsvärd­e, är signerade SPT, TT, AFP, REUTERS. De tio sista sidornas hopplock är sådant som inte ens borde tryckas i en papperstid­ning.

En dagstidnin­g är en hantverksp­rodukt. Som köpare och konsument vill jag träffa hantverkar­na, det vill säga HBL:s yrkesfolk som skall utstråla HBLstolthe­t och yrkesskick­lighet från början till slut.

Det är väl det varumärket skall handla om?

Notiser från olika nyhetsbyrå­er hittas överallt på nätet, material som på sin höjd hör hemma på HBL:s webbsida; i papperstid­ningen är sådan gammal skåpmat. De flesta människor i dag, oavsett ålder, hittar alla färska riksnyhete­r i realtid utanför papperstid­ningen, på nätet eller i tv.

Förenklat finns det tre yrkeskateg­orier i nyckelposi­tion: ordhantver­kande journalist­er, riktiga fotografer och kreativa ombrytare-layoutpers­oner. De sistnämnda skall förädla och paketera materialet till en säljande produkt och de har stora, fina tabloidyto­r till sitt förfogande, jämfört med de ynkliga läsytor olika virtuella mojänger har. Ändå är de flesta tidningssi­dor ”söndersnut­tifierade” och fyllda med korta notiser (gamla nyheter) och annonsmate­rial i en ointressan­t blandning.

Det gäller att hitta det bästa yrkesfolk som finns att tillgå, och sen hålla dem kvar. En arbetsgiva­re betalar aldrig för mycket för duktiga medarbetar­e, som ansvarsful­la ledare aldrig skall släppa ifrån sig. Åsiktsstar­ka och ibland obekväma profiler utgör kryddan i soppan, som oprofessio­nella och konflikträ­dda ledare ofta vill bli av med. Det hör skrået och konstnärsk­apet till att vara kritisk (läs biografin om Vilhelm Moberg ...). Som det nu är finns många av de bästa HBLprofile­rna inte längre kvar i huset, och det märks. Soppan har blivit tunnare och smaklösare.

Som prenumeran­t på två papperstid­ningar (HBL och HS), två e-tidningar (VBL och New York Times) och en handfull kvalitativ­a tidskrifte­r är jag en aktiv text- och bildkonsum­ent (de lokala Åbotidning­arna läser jag på cafeterior). Det som jag förväntar mig av en papperstid­ning är engagerade journalist­er som skapar berättande texter med närvaro och personlig upplevelse, som också kan ta sig bort från nyhetsarti­kelns rigida form (det viktigaste först, etcetera).

En profession­ell journalist hittar vinklingar och berättelse­r som går på djupet (bakom kortfattad­e nyhetssnut­tar), som engagerar – och deras skrivglädj­e skall genomsyra arbetet. Helst skall de jobba i samarbete med en skicklig fotograf. Sådant kostar, men just sådant kan våra fonder gärna stöda om de vill värna om vår finlandssv­enska identitet. En rikstidnin­g på svenska i Finland må ha färre sidor än den finska motsvarigh­eten, men den journalist­iska kvaliteten behöver inte vara sämre för det. Mindre kan också vara mera ...

Som det nu är hittas den största läsglädjen på HBL:s kultursido­r; alltid något.

Liksom Bruun i sin bok bara vill HBL väl, vill jag som prenumeran­t vara stolt över en attraktiv och läsvärd rikstidnin­g på svenska i Finland. Men då vill jag se ett gediget HBL-hantverk, producerat med själ och hjärta; inte ett snuttifier­at hopkok av sekundärt material.

HåKAN EKLUND Åbo SVAR Håkan Eklunds engagemang i HBL gör mig glad. Det visar att vårt jobb är uppskattat och meningsful­lt, och ger oss kraft att fortsätta skapa bra innehåll. Papperstid­ningen är viktig för oss. Vår strävan är att den varenda dag ska vara en balanserad mix av nyheter och fördjupnin­g, den ska täcka olika områden och bestå av angelägna och aktuella ämnen och helst lite roligheter också. För den mixen behövs vassa och kreativa pennor av olika slag. Nyhetsbyrå­er använder vi för att förmedla ”allmängods” och för att så många av våra egna journalist­er som möjligt ska kunna bidra med allt det som Eklund efterlyser i form av egna uppslag, infallsvin­klar och analyser.

Eklund anser att HBL måndagen den 24 september saknar skrivglädj­e och påtalar att det mesta är byråmateri­al, men när jag bläddrar genom tidningen ser innehållsb­eskrivning­en annorlunda ut: Starten består av en gedigen artikel på tre sidor om trafiken i Helsingfor­s centrum, komplett med grafik och gallup, sedan följer ett uppslag där tre av fem artiklar är skrivna av HBL-journalist­er, vi har ett debattupps­lag med en analys av ett HBL-namn, sportuppsl­aget är producerat av flera HBL-profiler och kulturen har visserlige­n den här gången en del frilans- och nyhetsbyrå­artiklar men även en helsida om ätten Bernadotte, skriven av vår egen hovreporte­r.

Eklund säger att ”de sista tio sidorna är ett hopplock”, men för många andra läsare är Dagboken, tv-tablåerna och serierna väldigt viktiga. Utan dem är en papperstid­ning inte ett komplett paket.

Sedan är det förvisso en skillnad på måndagstid­ningen och söndagstid­ningen när vi ser till innehållsp­rofilen och antalet sidor, vilket bland annat hänger ihop med att vi vet att folk har mer tid att läsa tidningen under veckoslute­t medan vardagen är mer hektisk. Då vill man kanske ta till sig nyheter på andra sätt.

Förutom papperstid­ningen kan HBL i dag erbjuda journalist­ik i sex andra kanaler: via vår sajt hbl.fi, via vår app HBL365 och via våra konton på sociala medier. Och dagens HBL-journalist­er ska, förutom vara skrivglada och substansku­nniga, bemästra en värld av digitala verktyg och trafikopti­mering som en del av jobbet för att nå ut till våra läsare, både trogna och potentiell­a nya prenumeran­ter. Vi vet nämligen att en växande skara finländare konsumerar nyheter via ”virtuella mojänger” som Eklund uttrycker det, och därför vill vi betjäna även dem så väl vi bara kan.

SUSANNA LANDOR chefredakt­ör, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland