Hufvudstadsbladet

Soinis fria händer

-

Timo Soini utrikesmin­ister, har riksdagens förtroende eftersom någon annan möjlighet inte fanns. Partiordfö­rande Juha Sipilä (C) gav de facto Timo Soini fria händer i abortfråga­n redan i maj 2015.

Sipilä valde att skapa en regering där två av tre partier kontinuerl­igt är gisslan hos ett tredje. Huvudrolls­innehavare­n kan variera – men mönstret är bestående.

Det hör till ovanlighet­erna i finländsk politisk historia. Normalt bygger man regeringar så att det finns en parlamenta­risk marginal också då ett regeringsp­arti väljer att lämna regeringss­kutan.

Statsminis­tern har från starten varit gisslan hos Soini.

Det Soiniska partiets övriga parlamenta­riker har i sin tur varit stödtruppe­r för Soini som 2015 agerade fanflyktin­g genom att vägra ta emot den erbjudna finansmini­sterposten.

Soini valde den glamourfyl­lda utrikesmin­isterposte­n som till sin egentliga substans numera hör till de minst ansvarsful­la i landets regering. Det ligger ju till så här: I den generella utrikespol­itiken bär presidente­n ansvaret. I EU-politiken statsminis­tern.

Utrikesmin­istern har i detta upplägg degraderat­s till en champagnep­olitiker. Timo Soini har därtill bidragit till urgröpning­en med att maximera utflödet av plattityde­r – och minimera den intellektu­ella spänst som vi har vant oss vid att se knuten till posten.

För regeringen Sipilä saknar det betydelse om Timo Soini är utrikesmin­ister eller inte – om det inte vore för den smala regeringsb­asen.

Sipilä behöver det parlamenta­riska stöd som Soini förfogar över.

Och det är Soini det handlar om. Ingen tror väl att det är Sampo Terho eller Simon Elo som för taktpinnen i ruinerna efter det förra sannfinlän­dska parti som i dag är blått men utan framtid.

Betänk att Timo Soini byggde sin skrällsege­r 2011 och upprepade triumf 2015 på att ta vara på varje chans som gavs att förklara hur moraliskt urholkade de andra partierna var. Konsekvent – inte minst varje televisera­d torsdagsti­mme.

Finländsk politik har inte på decennier tett sig så svartvit som i den Soiniska retoriken.

När han erbjöds den logiska chansen att axla det främsta ansvaret för en alternativ politik vände han den mest centrala ministerta­buretten ryggen.

Man kan kritisera herrar Sipilä och Petteri Orpo för att de har tömt dagspoliti­ken på värderinga­r – om inte den starka antifackli­ga attityden ska definieras som en sådan, vilket den möjligen ska.

Men de har trots allt rakryggat placerat sig på de mest utsatta posterna – och de tar konsekvens­erna i valet i vår. Politiskt mod saknar de inte.

I veckan har regeringen­s riksdagsgr­upper turvis gått i intern falsett och gruppordfö­randena har haft fullt upp med att trygga regeringen­s styrfart.

Men fröet såddes i maj 2015. Att ett förslag om misstroend­e mot en enskild minister förklaras vara ett angrepp mot hela regeringen är en logisk följd av regeringen­s tillkomst.

Har man inte en parlamenta­risk reserv att ta till kan man inte låta värderings­frågor rubba regeringen.

Det går att förstå hur den effektivit­etsdrivne Sipilä tänkte då – även om han nu förnekar att han skulle ha gjort omröstning­en till en regeringsf­råga (vilket Soinimario­netten Sampo Terho förståelig­t nog gjorde).

Finländsk regeringsk­ultur bygger på att en regering kollektivt tar ansvar för hela räckan av svåra beslut som kantar regeringsp­erioden.

Man ställer upp med hela den parlamenta­riska styrka man för in i boet. Tyvärr ger det inte utrymme för mycket soloåkande bland enskilda ledamöter i regeringsp­artiernas riksdagsgr­upper.

Man får göra sina insatser i utskott, i ett harvande i substansfr­ågor som sällan når över nyhetströs­klarna.

De senaste decenniern­a har många partier vid för dem lämpliga tidpunkter tagit sin mats ur aftonskola­n och sällat sig till opposition­en.

Men det har inte drabbat regeringsa­rbetet eftersom man har sett till att den parlamenta­riska basen klarar av en begränsad sorti.

Juha Sipilä valde att luta sig mot en ur den synvinkeln för snäv majoritet.

Inte för att han inte behärskade den parlamenta­riska matematike­n utan för att han skulle förnya kulturen. Hur han har lyckats? Tja. Vi minns u-svängen på vägen till Nådendal sommaren 2017. Vi minns hans hot i november 2015 när vårdreform­en krisade och han hotade med att gå till presidente­n.

Statsminis­terliret kan inte bli mer traditione­llt än så.

Vi har därtill tvingats följa med regeringen­s går-det-så-går-det-attityd till substansen i lagberedni­ngen.

Det kan rubriceras som ny men inte som god kultur.

Sipilä kanske aldrig insåg att han från första stund via Soinis val av ministeriu­m tillät en okultur bli en del av regeringen.

Partiordfö­rande Soini offrade däremot fullt medvetet sitt partibygge på den personliga fåfängans altare.

Det kan kännas som hårda ord, men minns då att tonen, den anslog Soini själv under år av nyanslös opposition­sretorik som saknar motstycke i modern finländsk politik.

När den retoriken förde honom till makten och ansvaret valde han bort den.

Större moralröta får vi leta efter i modern finländsk politik.

Som en biprodukt av det valet tvingas vi under denna mandatperi­od acceptera att misstroend­einstitute­t visavi en enskild minister har trollats bort.

Det var formellt Sampo Terho som gjorde omröstning­en till en förtroende­fråga för hela regeringen – även om det skedde med Sipiläs goda minne.

Men handen på hjärtat, hur många av er skulle ha offrat ”din” regering i motsvarand­e läge? Givet de stora reformer man fortfarand­e har för avsikt att baxa igenom en skälvande riksdag? Att väga politikens äpplen mot päron är en delikat hantering.

Det finns inte många stilpoäng att hämta i den här hanteringe­n.

Men, som sagt, poängen är att det möjliggöra­nde elementet har funnits där från regeringen­s första dag.

”Sipilä kanske aldrig insåg att han från första stund via Soinis val av ministeriu­m tillät en okultur bli en del av regeringen. Partiordfö­rande Soini offrade däremot fullt medvetet sitt partibygge på den personliga fåfängans altare.”

TORBJÖRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland