Hufvudstadsbladet

Helenius slår tillbaka mot stämningsa­nsökan

Vice häradshövn­ing Jussi Kokkila och boxningsma­nagern Jaakko Helminen har stämt Robert Helenius på över 80 000 euro för uteblivna arvoden. Åsikterna går isär – Helenius bestrider stämningen i starka ordalag.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Tidigt i går skrev Ilta-Sanomat att Robert Helenius stämts på över 80 000 euro av boxningsma­nagern Jaakko Helminen och vice häradshövn­ing Jussi Kokkila. Kokkila bekräftade stämningen till SPT, men ville inte kommentera uppgiftern­a närmare.

I stämningsa­nsökan står det att Helminen och Kokkila för fyra år sedan kom överens med Helenius om ett samarbete, men de betalades inte enligt överenskom­melsen.

Helminen och Kokkila säger att de hjälpte Helenius från april 2014 till januari 2015. Under den tiden hade Helenius rättsliga problem med sitt gamla boxningsst­all Sauerland.

Till SPT säger Kokkila att han gjort flera försök att få betalt av Helenius – och försöker fortfarand­e. Nu väntar i stället en långsam rättslig process.

”Gör det bara för att förstöra”

Helenius nuvarande manager Markus Sundman ifrågasätt­er varför nyheten om stämningen publicerad­es samma dag som Helenius skulle boxas mot Erkan Teper i Tyskland

– De gör det bara för att förstöra för oss. Men jag tänker inte låta dem lyckas.

Senare på lördagen gav Helenius sin syn på händelsefö­rloppet i ett pressmedde­lande, som Sundman skickade ut. Enligt Helenius kontaktade­s han av Helminen och Kokkila våren 2014. Duon ville bli Helenius managers.

– Vid den här tiden var Helenius i rejäla ekonomiska trångmål, i princip helt pank, står det i pressmedde­landet.

Kokkila och Helminen lovade att ordna matcher, sponsorer och andra inkomster för Helenius i utbyte mot betalning i form av en viss procent av framtida inkomster.

– Gång efter gång fick Helenius höra att han inte måste betala någonting ur egen ficka.

Sundman skriver att upplägget är normal praxis i branschen och att det hade varit vansinne att ge Helminen och Kokkila en vanlig lön.

Åsikterna isär om kontraktet

Enligt Sundman ville Helenius ha ett tydligt kontrakt för samarbetet – men fick inte det. I slutet av 2014 fick Helenius se ett utkast till ett kontrakt.

– Helenius märkte att Helminen och Kokkila inte hade boxarens bästa i tankarna och att han bara skulle få äga en liten procent av företaget som managerna skulle ansvara för.

Vid det här skedet hade Helenius gått ett år utan att boxas. Han bestämde sig för att själv börja ordna matcher. Sundman skriver att Helminen och Kokkila började försöka driva in stora summor pengar efter att samarbetet avslutades. I början av året lämnades stämningsa­nsökan in.

– Helenius bestrider anklagelse­rna och anser att Helminens och Kokkilas agerande är fegt.

SPT lyckades nå Kokkila på i går kväll. Han är fåordig och vill inte kommentera fallet – utom på en punkt.

– Det fanns ett klart kontrakt, mer än det vill jag inte säga. Tingsrätte­ns behandling ska ha sin gång.

Möter Teper

På lördagskvä­llen hade Helenius ändå annat att tänka på än stämningsa­nsökan. En dust mot Erkan Teper stod på programmet.

Helenius skulle egentligen möta Teper redan 2015, men då åkte tysken fast för dopning. Insatserna i matchen är höga – om Helenius vinner närmar han sig världselit­en.

– Matchen mot Teper betyder mycket. Jag vet inte hur många chanser jag kommer att få att ta mig till de stora matcherna, sade Helenius till SPT tidigare i september.

 ?? FOTO: PAF/ROB WATKINS ?? Robert Helenius gick inte en enda match under tiden som han samarbetad­e med Jussi Kokkila och Jaakko Helminen.
FOTO: PAF/ROB WATKINS Robert Helenius gick inte en enda match under tiden som han samarbetad­e med Jussi Kokkila och Jaakko Helminen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland