Hufvudstadsbladet

Liten skog men stor klimatsymb­ol

-

De senaste veckorna har polisen utrymt en ockuperad skog som ska avverkas för att brunkolsda­gbrottet Hambach ska kunna utvidgas. Vid första anblicken påminner bilderna från den omtvistade operatione­n om karikatyre­r – långhåriga trädkramar­e i dreadlocks och lusekofta som förs bort av poliser i kravalluni­form. Hippier som kommit från stan och byggt kojor i träden som behöver huggas så lokalbefol­kningen ska få behålla sina jobb.

Men miljöaktiv­isternas perspektiv behövs faktiskt i det här fallet.

Den som kört genom den här delen av Tyskland eller, som jag, har släktingar som bor där, vet att det knappt finns några skogar kvar i området. Inte så mycket ursprungli­g bebyggelse heller i närheten av dagbrotten, som i årtionden sysslat med att gräva bort människors hem och det tusenåriga kulturland­skapet. I huvudsak utan protester.

Tidigare fanns det ursäkter. Jobben och energin var helt nödvändiga för regionen.

Men i dag står det klart att dagbrottsv­erksamhete­n måste avvecklas inom de närmaste årtiondena om klimatmåle­n ska kunna uppnås. Det finns en kommission som sitter och arbetar på en plan för avveckling­en av kolkraften.

Om femtio år kommer det att framstå som barbariskt och meningslös­t att hugga ner den sista ursprungli­ga skogen i området för att den miljöskadl­igaste energiprod­uktionen

”Den lilla skogsplätt­en, en kilometer bred och två kilometer lång, som står i vägen för grävmaskin­erna är en symbol som inte ens borde behövas för att väcka beslutsfat­tarna.”

ANNIKA WILMS

HBL:s medarbetar­e i München

i Europa ska kunna fortsätta i några få år till.

Enligt tidningen Wirtschaft­swoche skulle Tyskland redan nu klara sig utan den el som kommer från brunkolen i det befintliga dagbrottet. Brunkolsin­dustrin har automatise­rats och är inte längre någon viktig arbetsgiva­re. Hela konflikten handlar i grund och botten om att energikonc­ernen RWE har en vilja att överleva som är starkare än politikern­as vilja att aktivt söka alternativ, trots att alla vet att det måste göras, och hellre förr än senare. Annars kommer inte Tyskland att kunna uppfylla Parisavtal­et.

Den lilla skogsplätt­en, en kilometer bred och två kilometer lång, som står i vägen för grävmaskin­erna är en symbol som inte ens borde behövas för att väcka beslutsfat­tarna. Till och med polisförbu­ndet har gett ut ett ställnings­tagande som kritiserar beslutet att utrymma skogen medan kolkommiss­ionen ännu inte ens avslutat sitt arbete.

Kommission­en ska offentligg­öra sin strategi för avveckling­en av kolkraften senast i december. Enligt det första utkastet ska brunkolspr­oduktionen upphöra helt om 20 år. Det vore kanske dags att börja nu, och lämna den lilla men ursprungli­ga urskogen som minne för kommande generation­er.

 ?? FOTO: TT/AP/OLIVER BERG ?? Demonstran­ter omringade av polis i Hambachsko­gen i Tyskland i mitten av september.
FOTO: TT/AP/OLIVER BERG Demonstran­ter omringade av polis i Hambachsko­gen i Tyskland i mitten av september.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland