Hufvudstadsbladet

Mätt i Mittens rike

Kinaexpert­en Johan Björkstén delar med sig av sina kinesiska favoriträt­ter. Spara artikeln om du är på väg till Kina! Personalen på enklare krogar kan ofta bara läsa kinesiska tecken.

- SöREN VIKTORSSON

Johan Björkstén – med finlandssv­enska anor – är internatio­nellt erkänd expert på Kina och kinesiska språket. I flera år hade han ett eget matlagning­sprogram i kinesisk television.

Exklusivt för HBL ger han här sin tio i topp-lista vad gäller kinesisk mat.

1. ⺌⊾焂⃢ Gong bao ji ding (Palatsväkt­arens kycklingtä­rningar) = Stekta kycklingtä­rningar med chili, sichuanpep­par, vårlök och jordnötter.

2. 潝決卪⃾ Yu xiang rou si (Fiskdoftan­de strimlat fläskkött) = Den fiskdoftan­de såsen doftar inte alls fisk den är helt enkelt en blandning av vinäger, socker, soja och chili.

3. ⦿柦卪 Hui guo rou (Återvända till grytan-kött) = Fläsk som först kokas och därefter skivas och steks så att fettet rinner ur.

4. ㅓ䑙䔼卪⃾ Gan bian niurou si, Torrstekta nötstrimlo­r = Tunna strimlor av nötkött som stekts med eldsprutan­de stark chili och sichuanpep­par tills de ger spänstigt tuggmotstå­nd.

5. ㅓ䑙⦼⹄弧 Gan bian sijidou, Torrstekta brytbönor = Brytbönor stekta i torr panna med milda kryddor.

6. 抄⸱焂⃢ Lazi jiding, Kyckling och paprikatär­ningar = Mildare kycklingtä­rningar för den som inte mäktar med Gongbaokyc­klingens chilistyrk­a.

7. 熜ⴧ弧吱 Mapo doufu, Koppärriga kärringens bönost = Tärningar av tofu (bönost) med fläskfärs, chili och sichuanpep­par.

8.屠冃㫠䍳焂妬 Xihongshi chao jidan, Tomater med snabbfräst­a ägg = Tomater, vårlök och läckert fluffig äggröra.

9. 坒㾚㖭橃 Congyou banmian, Lökoljenud­lar = Krispiga strimlor av vårlök med soja på äggnudelba­s.

10. 冃䏈卪 Hongshao rou, Rödstekt fläsk= Munsbitar av långkokt fläskkött med stjärnanis och ingefära, glaserade i en tjock sås på soja och socker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland