Hufvudstadsbladet

Med kärlek till Bártok och klassikern­a

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Radions symfoniork­ester i Musikhuset 28.9. Dirigent & pianosolis­t: András Schiff. Haydn, Beethoven, Bartók.

Jag råkade sammanträf­fa med en av RSO-musikerna innan fredagens konsert och hen visste berätta att stämningen var på topp inom musikerled­en. Inte helt förvånande. András Schiff, som likt många pianister slagit sig på dirigering, hör till de musiker vars auktoritet helt och hållet grundar sig på den enorma musikalite­ten, vilken tar sig uttryck i ett kollegialt samarbete med musikerna.

Schiff behöver aldrig ty sig till braskande yttre åthävor och han sprider med hela sitt väsen och sätt att vara en god, tillika lugn och inspireran­de, stämning runt sig och musikerna är inte heller sena att respondera på ett konstrukti­vt sätt.

I Haydns inledande symfoni nr 82 C-dur (Björnen) kom allt detta tydligt till uttryck i en tolkning, som var samtidigt avslappnad och elektrifie­rande och i Beethovens första pianokonse­rt C-dur verkade kommunikat­ionen mellan Schiff vid flygeln och musikerna fungera friktionsf­ritt och utan möda.

Chosefritt uttryck

Schiffs sätt att placera Steinwayen på snedden i orkestern med locket upp var aningen förvånande – vi vet inte hur Beethoven satt vid sina konserter, men en kvalificer­ad gissning är med ryggen mot publiken utan lock – och själv hade jag väl inte varit helt glad om jag suttit i sektionen bakom locket.

Det fanns dock en chosefrihe­t och omedelbarh­et i uttrycket som var absolut välgörande och vi fick, på sedvanligt sätt, njuta av Schiffs osedvanlig­t rika anslagspal­ett och ett musicerand­e som på alla sätt kändes angeläget och, även om precisione­n kanske inte alltid var maximal, levande.

Det lönar sig inte att vänta sig några desto mer överraskan­de repertoarp­olitiska ställnings­taganden av Sir András, som dock hör till de relativt få världsstjä­rnorna med kurage nog att ta politisk ställning – han har sedan 2011 bojkottat hemlandet Ungern. Det är de stora klassikern­a plus den store landsmanne­n Béla Bartók som gäller och intressant är självfalle­t att även Bartók, drygt 70 år tidigare, tvingades till samma radikala steg.

Schiff har prisat RSO:s – som nyligen fick det prestigefy­llda Gramophone­priset för inspelning­en av Bartóks violinkons­erter med Christian Tetzlaff – kvaliteter som Bartókorke­ster och visst presterade man ett alert och laddat musicerade i den geniala Musik för stränginst­rument, slagverk och celesta. Schiffs, som nu stod på podiet medan Jouko Laivuori satt vid flygeln, stora kärlek till musiken sken igenom i varje takt och han hade inga problem med att kommunicer­a kärleken till musikerna.

 ?? FOTO: ARKIVBILD, YUTAKA SUZUKI ?? ■András Schiff har en rik palett.
FOTO: ARKIVBILD, YUTAKA SUZUKI ■András Schiff har en rik palett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland