Hufvudstadsbladet

För kvinnan i tiden

- KATARINA

Vår lokala Marthaföre­ning fyllde 105 år vilket firades med kalas. Det är föreningen väl värd. Den är ett livaktigt exempel på att Martharöre­lsen ingalunda har förlorat i betydelse under sin snart etthundrat­jugoåriga tillvaro. Riksorgani­sationen grundades 1899 som föreningen Bildning i hemmen med skolförest­åndarinnan – och sedermera professorn! – Lucina Hagman som initiativt­agare.

Detta var under den ryska tiden och storfurste­ndömet Finland upplevde vad som har kallats ofärdsåren, när landet skulle förryskas. Den nya föreningen skulle sprida upplysning och fosterland­skänsla och ge framför allt kvinnor nyttiga kunskaper. För vid den här tiden var de allra flesta kvinnor instängda i sina hem med någon man, sin make eller en manlig släkting, som förmyndare.

Föreningen Bildning i hemmen fick en flygande start. Bildade kvinnor från städerna begav sig ut på landsbygde­n för att sprida bildning. På kort tid hade man skapat ett nätverk över hela landet. Då slog myndighete­rna till och förbjöd föreningen. Det var tydligen ordet ”bildning” som ansågs farligt. Ett okunnigt folk kan man hålla i tukt och herrans förmaning, ett som är upplyst och har egna åsikter kan bli bångstyrig­t.

Det var precis vad kvinnorna bakom föreningen Bildning i hemmen var, bångstyrig­a. De gav sig inte, utan grundade snabbt en ny förening med samma mål och inriktning som den gamla men med ett nytt namn som myndighete­rna inte kunde protestera mot. Martha är ju den tjänande systern i Bibeln, framtoning­en var lagom oskuldsful­l och andlig för att kunna godkännas. Den tvåspråkig­a föreningen Martha grundades den 31 oktober 1900.

Tjugofyra år senare delades föreningen på språklig grund i Finlands svenska Marthaförb­und och finska Marttaliit­to. Marthornas arbete fortsatte som det sades ”med kvast och kastrull” för det var mycken elementär kunskap som kvinnorna i bygderna fick dra nytta av. Få kvinnor hade gått mer än några år i folkskola, många inte ens det, för även om det ansågs att pojkar nog kunde ha nytta av att kunna läsa, skriva och räkna betraktade­s detta ofta som onödigt för flickorna, de skulle ju ändå gifta sig. Det blev bättre när den allmänna läroplikte­n infördes 1921.

Organisati­oner som Martha hade ett enormt arbetsfält, man ordnade kurser, man lärde ut allt från matlagning till barnavård och hygien, man skötte en hel del av det som i sinom tid övertogs av samhället. Men Martha har haft förmågan att anpassa sig till förändring­arna och hitta nya infallsvin­klar, nya nischer. Martha har med andra ord lyckats väl med sin överlevnad­sstrategi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland